16 voedingstips voor een gezonde ontlasting

ontlasting
Leestijd: 2 minuten

Vezels helpen ons om onze ontlasting goed door de darmen te kunnen vervoeren en het helpt om onze ontlasting stevig te maken. Het helpt om de opname van suikers te verminderen en de koolhydraten langzaam in ons bloed af te geven.

Als je vaak moeite hebt om goed naar de WC te kunnen heb je waarschijnlijk meer vezels nodig. Hier zijn 16 voedingsmiddelen die de goede hoeveelheid vezels bevatten die je ontlasting steviger maken waardoor je gemakkelijker kunt.. ehh.. poepen! 😉

16 x voedingsmiddelen waardoor je gemakkelijker naar de WC kunt.

 1. Zoete aardappel

Een grote zoete aardappel uit de oven inclusief schil bevat 6 gram vezels.

 1. Frambozen

Een kopje frambozen bevat 8 gram vezels en maar 65 calorieën. Plus dat ze van nature een laag suikergehalte hebben.

 1. Zwarte bonen

Een kopje zwarte bonen bevat algauw 19 gram aan vezels. En ze zijn heerlijk in je burrito of salade.

 1. Sojabonen

Een kopje sojabonen bevat 8 gram aan vezels en als je eenmaal begint met deze te ‘snacken’ is het allemaal heel goed te doen.

 1. Appels

Een gemiddelde appel bevat 4,4 gram aan vezels. Plus dat appels heel goed hydrateren doordat ze rijk zijn aan vocht.

 1. Avocado

Een hele avocado bevat 9,2 gram aan vezels. Een goed excuus om ze regelmatig op een toastje te smeren. Avocado is ook heerlijk in een smoothie, salade, op een speltbroodje en rijstwafel met een beetje peper en je kunt er heerlijke avocado hummus mee maken.

 1. Spruitjes

Bah spruitjes! Maar wist je dat ze ruim 4 gram aan vezels bevatten? Heel gezond dus!

 1. Quinoa

Een kopje gekookte quinoa bevat 5,2 gram aan vezels. Wat het ook een goede afwisseling maakt voor rijst. Quinoa is heerlijk als koude maaltijdsalade.

 1. Artisjok

Een gemiddelde artisjok bevat 7 gram aan vezels en een kleine hoeveelheid artisjokhart bevat al gauw 9,6 aan vezels!

 1. Bramen

Bramen bevatten al gauw 8 gram aan vezels en ze zijn natuurlijk heeeeerlijk!

 1. Pruimen

Natuurlijk stonden pruimen al bekend als goed poepmedicijn. Maar toch hebben ze niet zoveel vezels als dat je zou verwachten. Zes gedroogde pruimen bevatten 4 gram aan vezels. Neem niet meer dan zes pruimen per dag. Pruimen hebben namelijk van nature ook een heel hoog suikergehalte.

 1. Kikkererwten

Een kopje gekookte kikkererwten bevat al 12,5 gram aan vezels! Kikkererwten zijn ook heerlijk als snack, in een salade of in een smoothie.

 1. Broccoli

Een gemiddelde portie broccoli bevat al 6 gram aan vezels. Probeer eens een portie broccoli voor je gaat sporten. Naast de vezels geven ze je veel natuurlijke energie.

 1. Chiazaad

Een kleine portie chiazaad in je smoothie bevat algauw 10 gram aan vezels. En het is gemakkelijk toe te voegen in je ontbijt. Doe het in je yoghurt, smoothie, over je fruit heen.

 1. Linzen

Een kopje gekookte linzen bevat algauw 15,6 gram aan vezels. Doe ze dus door je salade, maak er een soep van, gooi ze in de pasta. Je kunt ze overal doorheen doen.

 1. Peren

Eet zo nu en dan ook een lekkere rijpe peer. Een gemiddelde peer bevat algauw 5,5 gram aan vezels. Heerlijk door je overnight oats!

Vergeet ook niet goed te drinken. Te weinig vocht werkt averechts op je ontlasting. Vezels kunnen geen vezels blijven zonder een goed gehydrateerd lichaam.

Tekst: Renée Beers voor VivOnline

 

Bron: Buzzfeed

Tags: , , ,

Comments

  • Marisol
  • 30 juni 2016
  Beantwoorden

  Doe ik ‘bijna’ allemaal en het is nog steeds geen feestje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vivian Reijs

Vivian Reijs is orthomoleculair voedingsexpert, hormoontherapeut en Klinische Psycho neuro-immunologie-therapeut in opleiding. En founder van dit online gezondheidsplatform www.vivonline.nl. Waarbij zij en een team van experts dagelijks tips geven over een gezonde leefstijl, voeding, hormonen, beauty en een gezonde mindset. Het is Vivians grootste missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen en begeleiden naar een gezonder leven en een goede hormoonbalans. Zodat jij de beste versie wordt van jezelf, gezonder, blijer, slanker en fitter.