Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
11 september 2014
Eetdagboek review
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
21 januari 2016
Get fit with HIIT
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
3 september 2015
Gezonde chocopasta
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
10 juli 2015
Voeding met Viv
19 juni 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –