Steeds vaker horen we dat mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. De woorden allergie en intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nu het verschil? En hoe ontstaat een allergie of intolerantie?
Allergische reacties
Het feit dat steeds meer mensen allergische reacties vertonen op voedingsmiddelen is o.a. te wijten aan milieuvervuiling, het gebruik van pesticiden en de overvloed aan chemicaliën. In Europa zijn de meest voorkomende allergieën die voor tarwe, zuivel, citrusfruit en noten.
Omdat wij veel brood en tarweproducten gebruiken zijn de allergie-cijfers hiervoor ook hoger bij ons dan in landen waar men minder van dit soort producten consumeert. Ook komt een glutenallergie steeds vaker voor: dit is een vorm van graanallergie en komt met name door het gebruik van haver, tarwe, rogge en gerst in bijvoorbeeld brood, pasta en ontbijtgranen. Een glutenallergie kent vele symptomen, van diverse darmproblemen tot migraine, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Reactie
Een belangrijk verschil tussen een allergie en een intolerantie zit in de snelheid van de reactie. Bij een allergie treedt een directe lichamelijke reactie op en bij een intolerantie komt de reactie over het algemeen later. Een allergie heeft te maken met ons immuunsysteem en kan milde maar ook ernstige symptomen geven. Een intolerantie geeft vaak een onprettig gevoel maar over het algemeen geen ernstige problemen en er is niet direct een lichamelijke reactie. Helaas zijn er bij intolerantie vaak vage klachten waardoor het moeilijk kan zijn om een intolerantie vast te stellen.
Intolerantie
Een voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie, een tekort aan een (transport)eiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine. Maar allerlei toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen ook een intolerantie veroorzaken.
Allergie
Een voedselallergie ontstaat als ons immuunsysteem extreem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zelfs als we maar een heel klein beetje van dit voedsel hebben genomen. De reactie kan al na een paar minuten ontstaan maar het kan ook 2 uur duren. Reacties kunnen o.a. zijn: jeuk in de mond, zwelling van gezicht, mond en/of tong, moeilijkheden met slikken, duizeligheid, misselijkheid en braken. Ook kunnen er ernstiger reacties optreden zoals het moeilijk kunnen ademhalen, flauwvallen etc.
Zodra een voedselallergie is vastgesteld kun je het voedsel wat de problemen veroorzaakt vermijden. De meeste voedselallergieën bij kinderen hebben te maken met het eten en drinken van melk, eieren en noten (pinda’s). Kinderen kunnen over een allergie voor melk en eieren heengroeien maar een pinda-allergie zal hoogst waarschijnlijk blijven.
Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen
Veelvoorkomende allergieën
Volwassenen kampen vooral met allergieën voor fruit, pollen, noten en voor vis en schaaldieren. Als een allergie zich openbaart op volwassen leeftijd kun je er van uitgaan dat deze blijft. Er is een verband tussen het hebben van pollenallergie (‘hooikoorts’) en allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie voor de berk (in het vroege voorjaar) ook een allergie ontwikkelen voor o.a. appel, peer, kiwi, pruimen, wortel, walnoten en amandelen.
Wil je meer lezen over voedselallergieën? Klik dan hier.
Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
12 juni 2014
Frisse juice
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
6 september 2016
Keltisch zeezout
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
29 december 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –