Glutenintolerantie
Er zijn veel mensen die glutenvrij eten, maar dat er mensen zijn die hier serieuze klachten van krijgen wordt vaak nog onderschat. Er komt veel meer bij kijken dan alleen een boterham laten staan.
Coeliakie
Bij mensen met coeliakie (spreek je uit als seu-lia-kie) beschadigd het slijmvlies van de dunne darm wanneer deze in aanraking komt met gluten. Via de ontlasting verlaten bouwstoffen het lichaam omdat deze niet goed kunnen worden opgenomen. Symptomen die opspelen variëren van ‘vage’ buikklachten, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn tot zelf ondervoed raken. Een levenslang glutenvrij dieet is het gevolg van deze aandoening.
Waar zitten gluten in?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in gerst, spelt, rogge, en tarwe (kamut). Deze graansoorten zitten in veel producten verwerkt. Haver, boekweit en quinoa zijn van nature glutenvrij maar worden tijdens het productieproces bijna altijd ‘besmet’ met andere granen. Ongeveer 80% van wat er in de supermarkt ligt bevat gluten. Een standaard boodschappenlijstje zit er dus niet meer in. Brood, crackers, muesli, pasta, paneermeel, deegwaren, pannenkoeken, ijs, bier, gebak, koek en taart zijn allemaal producten die gluten bevatten. Glutenbevattend bindmiddel moet ook worden vermeden dit komt onder andere voor in soepen, sauzen en aangemaakt gehakt.
Bij het volgen van een glutenvrij dieet ontbreken echter veel voedingsvezels waaronder ijzer, foliumzuur en vitamine B1. Het is belangrijk deze noodzakelijke voedingstoffen binnen te krijgen via andere voedingsmiddelen.
3 categorieën
1. Van nature glutenvrije voedingsmiddelen
De van nature glutenvrije voedingsmiddelen zijn: aardappelen, aardappelzetmeel, groenten, peulvruchten, rauwkost, noten, rijst (witte, bruine en zilvervliesrijst) melk, boter, eieren, olie en zaden. Het is belangrijk dat alles ongemarineerd en ongepaneerd is bij vlees, vis en gevogelte. Nederlandse kaassoorten, cassave, maïs(meel), frisdrank, koffie, thee en melk zijn ook veilig.
2. Samengestelde voedingsmiddelen zonder glutenbevattende ingrediënten
Het belangrijkste bij welke intolerantie of allergie dan ook is het lezen van etiketten. Samengestelde voedingsmiddelen zijn vaak voorverpakte voedingsmiddelen die uit meerdere ingrediënten bestaan, deze bevatten vaak gluten. Speur dus goed de ingrediëntenlijst af!
3. Speciale glutenvrije voedingsmiddelen
Je ziet het steeds meer in de supermarkt, de schappen met speciale glutenvrije producten. Hier liggen onder ander glutenvrij brood, soepen en verschillende meelsoorten. Deze producten bevatten vaak het glutenvrije logo, hierdoor weet je zeker dat je goed zit!
Lekker Glutenvrij keurmerk
Buiten de deur eten met een coeliakie is ook een uitdaging, maar niet onmogelijk. De horeca-alliantie van de Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft een Lekker Glutenvrij keurmerk. Wil je dus met extra zekerheid eten kies dan voor een restaurant met dit keurmerk.
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
25 maart 2014
Presentatie coaching
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
21 augustus 2017
Avocado risotto
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
23 februari 2016
Hongergevoel?
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
16 februari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –