Steeds vaker horen we dat mensen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. De woorden allergie en intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Wat is nu het verschil? En hoe ontstaat een allergie of intolerantie?
Allergische reacties
Het feit dat steeds meer mensen allergische reacties vertonen op voedingsmiddelen is o.a. te wijten aan milieuvervuiling, het gebruik van pesticiden en de overvloed aan chemicaliën. In Europa zijn de meest voorkomende allergieën die voor tarwe, zuivel, citrusfruit en noten.
Omdat wij veel brood en tarweproducten gebruiken zijn de allergie-cijfers hiervoor ook hoger bij ons dan in landen waar men minder van dit soort producten consumeert. Ook komt een glutenallergie steeds vaker voor: dit is een vorm van graanallergie en komt met name door het gebruik van haver, tarwe, rogge en gerst in bijvoorbeeld brood, pasta en ontbijtgranen. Een glutenallergie kent vele symptomen, van diverse darmproblemen tot migraine, stemmingswisselingen en zelfs depressie.
Reactie
Een belangrijk verschil tussen een allergie en een intolerantie zit in de snelheid van de reactie. Bij een allergie treedt een directe lichamelijke reactie op en bij een intolerantie komt de reactie over het algemeen later. Een allergie heeft te maken met ons immuunsysteem en kan milde maar ook ernstige symptomen geven. Een intolerantie geeft vaak een onprettig gevoel maar over het algemeen geen ernstige problemen en er is niet direct een lichamelijke reactie. Helaas zijn er bij intolerantie vaak vage klachten waardoor het moeilijk kan zijn om een intolerantie vast te stellen.
Intolerantie
Een voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie, een tekort aan een (transport)eiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine. Maar allerlei toevoegingen aan voedingsmiddelen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen kunnen ook een intolerantie veroorzaken.
Allergie
Een voedselallergie ontstaat als ons immuunsysteem extreem reageert op een bepaald voedingsmiddel, zelfs als we maar een heel klein beetje van dit voedsel hebben genomen. De reactie kan al na een paar minuten ontstaan maar het kan ook 2 uur duren. Reacties kunnen o.a. zijn: jeuk in de mond, zwelling van gezicht, mond en/of tong, moeilijkheden met slikken, duizeligheid, misselijkheid en braken. Ook kunnen er ernstiger reacties optreden zoals het moeilijk kunnen ademhalen, flauwvallen etc.
Zodra een voedselallergie is vastgesteld kun je het voedsel wat de problemen veroorzaakt vermijden. De meeste voedselallergieën bij kinderen hebben te maken met het eten en drinken van melk, eieren en noten (pinda’s). Kinderen kunnen over een allergie voor melk en eieren heengroeien maar een pinda-allergie zal hoogst waarschijnlijk blijven.
Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen
Veelvoorkomende allergieën
Volwassenen kampen vooral met allergieën voor fruit, pollen, noten en voor vis en schaaldieren. Als een allergie zich openbaart op volwassen leeftijd kun je er van uitgaan dat deze blijft. Er is een verband tussen het hebben van pollenallergie (‘hooikoorts’) en allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie voor de berk (in het vroege voorjaar) ook een allergie ontwikkelen voor o.a. appel, peer, kiwi, pruimen, wortel, walnoten en amandelen.
Wil je meer lezen over voedselallergieën? Klik dan hier.
Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
2 juli 2016
3 x ei love you
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
4 december 2014
Foodtrends 2015
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
18 oktober 2017
Enzymen voor een goede spijsvertering
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
10 juli 2015
Voeding met Viv
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
13 oktober 2018
Sushi omelet
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
20 juni 2015
Lazy Sushi
3 september 2015
Boerenkoolchips
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
5 februari 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –