Ontbijt blijft een belangrijke start van de dag. Hoe doe je dat snel en verantwoord?
Ontbijtje
Bij een ontbijt denken wij Nederlanders vaak aan een goede bruine boterham, croissants of vers fruit met yoghurt en cruesli. Maar het belangrijkste is eigenlijk om producten te eten die eiwitten, vezels en een klein beetje goede vetten bevatten. Met een ontbijt zet je de toon van de dag. Kies je voor producten hoog in suikers en koolhydraten, dan zal de waarde van je bloedsuikerspiegel direct naar ongekende hoogte stijgen en voel je de hele dag een onaangename trek.
Goede keuzes
Jouw lichaam wilt ‘toegeven’ aan deze hoge waarden waardoor je juist naar de verkeerde suikers neigt. Herken je dit patroon; “als ik ontbijt dan heb ik de hele dag honger”? Dat hoort niet zo te zijn en wanneer je ontbijt met de juiste producten zal dit ook niet gebeuren. Wat zijn wel goede ontbijtopties die op een hele snelle manier te bereiden zijn?
Tips
- Groene juice/smoothie. Alles met groene groente is een perfecte start van de dag. Wees matig met fruit, want veel soorten zitten hoog in suikers en zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel
- Gekookte eieren gemixt in een schaaltje met bijvoorbeeld een avocado, lekker met een klein beetje olijfolie. Kook twee keer per week een aantal eieren en zet deze in een bakje in je ijskast. Dat scheelt enorm veel tijd in de ochtend!
- Gebakken eieren – als je iets meer tijd hebt – en vul het met zalm, nori, tomaatjes, spinazie of wat jij lekker vindt. Je kan de omelet uiteraard ook de avond er voor bereiden en in de ochtend alleen even warm maken
- Avocado en banaan is een ontzettend lekkere combinatie. Je verwacht het niet, maar prak een banaan en een avocado samen in een bakje, voeg hier wat lijnzaad of hennepzaad aan toe en je hebt een perfect ontbijt! Een banaan bevat veel vezels en deze stabiliseren de bloedsuikerspiegel
- Zuivel in de gefermenteerde vorm, zoals yoghurt, kefir of volle kwark. Garneer de yoghurt met havermuesli, de vorm zonder (bruine of riet) suiker en synthetische zoetstoffen, en bijvoorbeeld noten en zaden. Een goed alternatief voor zuivel is kokosyoghurt. Pas wel op dat je kiest voor een variant zonder (bruine) suiker.
Tekst: Anne van Engelen voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
21 oktober 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –