Ontbijt blijft een belangrijke start van de dag. Hoe doe je dat snel en verantwoord?
Ontbijtje
Bij een ontbijt denken wij Nederlanders vaak aan een goede bruine boterham, croissants of vers fruit met yoghurt en cruesli. Maar het belangrijkste is eigenlijk om producten te eten die eiwitten, vezels en een klein beetje goede vetten bevatten. Met een ontbijt zet je de toon van de dag. Kies je voor producten hoog in suikers en koolhydraten, dan zal de waarde van je bloedsuikerspiegel direct naar ongekende hoogte stijgen en voel je de hele dag een onaangename trek.
Goede keuzes
Jouw lichaam wilt ‘toegeven’ aan deze hoge waarden waardoor je juist naar de verkeerde suikers neigt. Herken je dit patroon; “als ik ontbijt dan heb ik de hele dag honger”? Dat hoort niet zo te zijn en wanneer je ontbijt met de juiste producten zal dit ook niet gebeuren. Wat zijn wel goede ontbijtopties die op een hele snelle manier te bereiden zijn?
Tips
- Groene juice/smoothie. Alles met groene groente is een perfecte start van de dag. Wees matig met fruit, want veel soorten zitten hoog in suikers en zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel
- Gekookte eieren gemixt in een schaaltje met bijvoorbeeld een avocado, lekker met een klein beetje olijfolie. Kook twee keer per week een aantal eieren en zet deze in een bakje in je ijskast. Dat scheelt enorm veel tijd in de ochtend!
- Gebakken eieren – als je iets meer tijd hebt – en vul het met zalm, nori, tomaatjes, spinazie of wat jij lekker vindt. Je kan de omelet uiteraard ook de avond er voor bereiden en in de ochtend alleen even warm maken
- Avocado en banaan is een ontzettend lekkere combinatie. Je verwacht het niet, maar prak een banaan en een avocado samen in een bakje, voeg hier wat lijnzaad of hennepzaad aan toe en je hebt een perfect ontbijt! Een banaan bevat veel vezels en deze stabiliseren de bloedsuikerspiegel
- Zuivel in de gefermenteerde vorm, zoals yoghurt, kefir of volle kwark. Garneer de yoghurt met havermuesli, de vorm zonder (bruine of riet) suiker en synthetische zoetstoffen, en bijvoorbeeld noten en zaden. Een goed alternatief voor zuivel is kokosyoghurt. Pas wel op dat je kiest voor een variant zonder (bruine) suiker.
Tekst: Anne van Engelen voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
26 juni 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –