De sugarchallenges vliegen je om de oren en de voedingskenners blijven je ervoor waarschuwen: de gevaren van teveel suiker.
Dat (geraffineerde) suikers in te grote hoeveelheden niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid weet je dus inmiddels wel. Maar weet je ook waar je op moet letten als je de etiketten leest? Suiker heeft namelijk veel schuilnamen. Er zijn talloze namen waaronder het schuil kan gaan en voordat we er een aantal voor je uitlichten, eerst een korte uitleg.
Sachariden
Er zijn 4 groepen koolhydraten: monosachariden, disachariden, oligosachariden en polysachariden. De laatste 2 zijn de zetmelen en vezels in onze voeding. De eerste 2 zijn de suikers en die zie je ook altijd op etiketten apart vermeld staan als “koolhydraten, waarvan suikers…”. Over deze 2 groepen gaan we het in dit artikel voornamelijk hebben.
De meest eenvoudige suiker is monosacharide, deze bestaat uit 1 molecuul (glucose, fructose of galactose). Daarna komt disacharide en deze bestaat uit, jawel, 2 moleculen. Maltose bijvoorbeeld, bestaat uit 2 glucosemoleculen, sacharose uit 1 glucose- en 1 fructosemolecuul en lactose (melksuiker) bestaat uit 1 glucose- en 1 galactosemolecuul.
Glucose en fructose
Alle disachariden moeten tijdens de spijsvertering afgebroken worden tot monosachariden, want anders kan je lichaam er niets mee. Van de 3 genoemde monosachariden is glucose de voornaamste brandstof voor de celstofwisseling. Glucose laat ook je bloedsuikerspiegel direct stijgen. Fructose doet dit niet, want die gaat eerst naar de lever om omgezet te worden. Hoewel je bloedsuikerspiegel dus niet direct stijgt van fructose, belasten grote hoeveelheden ervan wel enorm je lever.
Goed, met deze informatie erbij is het misschien ‘iets’ eenvoudiger om wegwijs te worden in de jungle van suikersynoniemen…. We gaan er een paar benoemen:
Sucrose
Sucrose is hetzelfde als sacharose en is wat we in de volksmond tafelsuiker noemen. Het bestaat, zoals eerder gezegd, voor 50% uit glucose en 50% uit fructose. Het wordt gehaald uit suikerbiet en –riet en hoewel dat heel natuurlijk klinkt, wordt het eerst geraffineerd en dus ontdaan van alle voedzame stoffen. Andere benamingen voor hetzelfde zijn: kristalsuiker, kandijsuiker, rietsuiker, basterdsuiker enz. Sucrose wordt als zoetmiddel gebruikt en zit vooral in veel producten om het langer houdbaar te maken.
Maltodextrine
Maltodextrine is een geraffineerde suikerketen die wordt gemaakt uit het zetmeel van o.a. maïs en aardappels. Het wordt vaak als verdikkingsmiddel gebruikt of als bindmiddel en is verwerkt in poeders, zoals die van koffiemelk en sportdrankjes, maar het zit ook in bepaalde soorten thee(!), snoep en chocola. Maltodextrine laat je bloedsuikerspiegel als een malle stijgen! De oplossing van maltodextrine in water geeft glucosestroop.
Fructose-glucosestroop
Fructose-glucosestroop is een vloeibare zoetstof, met name gemaakt uit maïs. Het aandeel fructose is meer dan 50%. Varianten en synoniemen van deze stroop zijn o.a. maïsstroop, glucose-fructosestroop (hoger aandeel glucose) en HFCS (High Fructose Corn Syrup, deze wordt vooral veel in de VS gebruikt). Deze stropen laten je bloedsuikerspiegel sky high gaan en de belasting op je lever is ook nog eens erg groot. Je vindt het in heel veel producten, denk aan frisdrank, kant-en-klaar soepen, snoep, koek enz. enz.
Minder zoet
Een suikermolecuul, natuurlijk of niet, geeft dezelfde werking in je lichaam. Maar van alle geraffineerde of gefabriceerde suikers en stropen weten we de uitwerking op onze (darm)gezondheid op lange termijn nog niet. Het allerbeste is om minder zoet te eten, het is misschien even wennen, maar als je je best doet, zal je smaak uiteindelijk veranderen!
Wil je meer artikelen lezen over suiker? Lees dan hoe je vandaag nog kan beginnen met een suikervrij leven.
Tekst: Joyce Puister voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
10 november 2015
Viv Health Event
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
13 november 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –