Houd je schildklier hormonen in balans met zeegroenten!

zeegroenten
Leestijd: 2 minuten

Je schildklier hormonen zijn een van de belangrijkste in je hele lichaam. Alle cellen in je lichaam hebben namelijk je schildklierhormonen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Wanneer je schildklier dus niet goed functioneert kan dit invloed hebben op je metabolisme, immuunsysteem, spijsvertering, je stemming en zelfs hoeveel zin je hebt in seks.

Om optimaal te functioneren hebben je schildklier hormonen jodium nodig. Er is alleen een klein probleem, je lichaam kan zelf geen jodium aanmaken. Jodium kan je alleen uit je voeding halen en hierdoor heeft 40% van de mensen een jodiumtekort, wat een negatief effect kan hebben op je schildklierhormonen. Ik hoor je nu denken: “Wat moet ik dan eten om aan voldoende jodium te komen?”, dat is natuurlijk precies wat wij je in dit artikel gaan  uitleggen.

Zeegroenten

Zeegroenten zitten bomvol jodium. Maar… wat zijn zeegroenten? Waarschijnlijk als je verder leest denk je ahhh zeegroenten, ja dat ken ik wel. Wanneer je namelijk van sushi houdt (en dat is volgens mij bijna iedereen) eet je weleens nori. Je kent ze wel! Die groene bladen waar je sushi in is gerold.

Nori

Nori wordt dus vooral gebruikt voor het inrollen van sushi. Ook kan je van nori chips maken (lees hier maar eens hoe je dat precies doet). Nori vellen kan je kant en klaar in de supermarkt kopen, vaak liggen ze bij de sushi producten. Maar zoals we hier hebben gelezen is sushi niet super gezond, daarom kan je ook een nori vel als wrap gebruiken. Maak wat avocado, komkommer en bloemkoolrijst en rol dit op zoals je zou doen bij sushi, super lekker èn gezond!

Kelp

Een andere zeegroente is kelp. Kelp bevat de meeste jodium van alle zeegroenten. Ook zit kelp vol met magnesium, een echte vitaminen en mineralen bron dus! Maar hoe eet je kelp? Kelp vlokken zijn vaak wat zoutig en knapperig. Ideaal dus om in je salade te doen voor een beetje extra crunch en als je het echt heel lekker vindt, kan je het gewoon eten als snack.

Spirulina

Ook spirulina is een waterplant. Spirulina bevat (naast veel jodium) ook 60% eiwitten. Hierdoor is het een gezond en vullend product. Spirulina koop je meestal in poedervorm. Voeg een eetlepel toe aan je smoothie, thee of soep en je krijgt een shot eiwitten en jodium!

Je kunt ook een jodium supplement nemen

Misschien denk je bij het eten van zeegroenten “sla mij maar over, er bestaan toch ook gewoon jodium supplementen”. Dat is inderdaad waar, maar zeegroenten zijn toch gezonder om te nemen dan jodium supplementen. Een van de redenen hiervoor is dat zeegroenten vers zijn en je naast jodium dus ook veel andere goede stoffen binnenkrijgt. Wanneer je een jodium supplement neemt boost je je jodium gehalte op zo’n heftige manier dat het uit balans zou kunnen raken. Hierdoor raden we je aan om zeegroenten te nemen in plaats van supplementen.

Tekst: Djoeke Dekker

Tags: , , ,

Comments

  • Anne
  • 22 oktober 2018
  Beantwoorden

  Ik heb een te trage schildklier ws nav mijn zwangerschappen. Sinds twee jaar medicatie hiervoor en nu wel onder controle, maar voelt niet helemaal goed om altijd die medicatie te moeten blijven slikken. Spirulina; kan je dit gewoon gaan gebruiken ook in combinatie met de medicatie die ik al slik? Niet dat ik straks teveel ergens (jodium?) van binnen krijg ofzo? Hoe zit het dus om met voeding om je jodiumgehalte op te krikken maar dan in combinatie met de medicatie?

  Vr gr Anne

  • Petra
  • 22 oktober 2018
  Beantwoorden

  Dat is precies waar ik ook benieuwd naar ben…

  • Liesbeth
  • 8 januari 2019
  Beantwoorden

  Hallo! ik was ook buniewt naar de werking van spiruliena op mijn scheeltklier. kanb het zein dayt ik te veel yodium binnen krijg?

  met vriendeleike groetjes,

  Liesbeth.

  • Liesbeth
  • 8 januari 2019
  Beantwoorden

  Hallo! ik was ook buniewt naar de werking van spiruliena op mijn scheeltklier. kanb het zein dayt ik te veel yodium binnen krijg?

  met vriendeleike groetjes,

  Liesbeth.

  • Marije
  • 20 maart 2019
  Beantwoorden

  Hallo, ik heb ook een vraagje. Hoe vaak moet je zee groentes dit eten om genoeg Jodium binnen te krijgen? En Spirulina kun je dat naast je medicatie ook gewoon elke dag nemen in een smootie?
  Ik gebruik gewoon medicatie en wil dit er dan naast gaan doen. Hoor het graag, alvast bedankt.

  Vriendelijke groeten,
  Marije

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vivian Reijs

Vivian Reijs is motivatiespreker, auteur van de bestseller 'Herstel je hormonen in 10 stappen' waarvan er in Nederland meer dan 30.000 verkocht zijn. Vivian is orthomoleculair voedingsexpert, hormoon en Klinische Psycho neuro-immunologie-therapeut. Tevens is Vivian founder van het online gezondheidsplatform www.vivonline.nl. Waarbij zij vrouwen helpt bij hun klachten door dagelijks tips te geven over een gezonde leefstijl, voeding, hormonen, naturel beauty en een gezonde mindset aan maandelijks zo’n 130.000 vrouwen. Het is Vivians grootste missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen en begeleiden naar een gezondere leefstijl en een goede hormoonbalans. Zodat jij weer je energie, plezier, libido en je lichaam, waar jij je fijn in voelt, terugkrijgt.