Het is duidelijk: het eten van tegenwoordig is anders dan vroeger. Onze grootouders zouden veel van het voedsel dat in de supermarkt ligt niet eens herkennen. Er is wel iets dat heel constant is gebleven: het gebruik van kruiden en planten! Een kruidentuin voor je lichaam dus. Kruiden en planten maken niet alleen een gerecht lekker, ze geven ook je gezondheid een mega boost. Kruiden zijn een ondergewaardeerd wapen dat ingezet kan worden tegen het bestrijden van chronische ziektes.
Vitamine C
Mensen zijn biochemisch aangetrokken tot bepaalde smaken, zoals bijen tot nectar. Dieren kunnen hun eigen vitamine C aanmaken, wij mensen niet. Onze ‘craving’ naar suiker is eigenlijk een manier van de natuur om ons voedsel te laten eten dat veel vitamine C bevat zoals zoet fruit. Er zitten veel voordelen aan kruiden en planten. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet.
Knoflook
Knoflook is een van de beste medicijnen aller tijden. Kijk voor meer informatie over knoflook HIER
Peterselie
Supergezond! Het geneest oorontsteking, diarree en bloedarmoede. Er zijn tientallen ziektes die peterselie bestrijdt. Het zit vol met ijzer; meer dan spinazie. Peterselie wordt al duizenden jaren als geneeskruid gebruikt; pas sinds enkele honderden jaren ziet men ook de culinaire waarde van peterselie in.
Rozemarijn
Rozemarijn is goed voor je huid, omdat dit zeer sterke antioxidant-eigenschappen heeft. Daarnaast werkt rozemarijn koortsverlagend. Het gaat spierpijn en reumatische pijnen tegen. De opeenhopingen van gifstoffen en vrije radicalen die hiervoor verantwoordelijk zijn worden sneller uitgeschakeld als je vaak rozemarijn eet of drinkt. Ook werkt rozemarijn goed tegen maagkrampen en andere spijsverteringsproblemen
Salie
Salie is kalmerend, werkt bij verkoudheid, hoest, astma, insectenbeten, zenuwzwakte, uitblijvende menstruatie, steriliteit, het stimuleren van de spijsvertering en het uitdrijven van gasvorming. Je kunt het dus maar beter in huis hebben!
Tijm
Tijm werkt ontsmettend en slijmverdunnend: daarom is het een goed middel tegen infecties van de luchtwegen. Als je verkouden bent en je moet veel hoesten, is een thee gemaakt van tijm een prima medicijn!
Oregano
Oregano staat bol van de antioxidanten. Er zit thymol in, een zuur dat ook in tijm voorkomt en rozemarijnzuur, wat uiteraard in rozemarijn ook zit. Dit zijn beide stoffen met een antiseptische werking. Het gaat schadelijke bacteriën te lijf en vrije radicalen. Hierdoor is oregano een ware boost voor je immuunsysteem.
Kaneel
Kaneel is te gebruiken bij diarree, gevoelige darmen, hoesten, verkoudheid en koorts, tegen vermoeidheid en kouwelijkheid ten gevolge van ziekte en/of spanningen. Kaneel heeft een gunstige werking op de bloedsuikerspiegel en het cholesterolniveau dat weer in verband staat met de vet en spiercellen.
Gember
Gember helpt tegen misselijkheid, zeker bij zwangere vrouwen. Ook bestrijdt het spierpijn en kan het menstruatiepijn verlichten.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
18 oktober 2017
Enzymen voor een goede spijsvertering
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
3 december 2015
Ontgif je groenten
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
25 januari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –