Knoflook is super lekker, maar wist je ook dat het goed voor je gezondheid is? Het heeft een héleboel gezonde voordelen. Je leest ze in dit artikel.
Knoflook
Knoflook bevat de werkzame stof alliine, die de basis vormt voor de actieve stof allicine. Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.
Het bevat onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen. Een heleboel dus! Knoflook komt echt in je bloedstroom terecht, daarom is het zo effectief. Maar dit betekent ook dat de knoflookgeur uit je poriën uitkomt, bij transpiratie. En bij knoflook is dat helaas goed te ruiken. Als je dat vervelend vindt, eet dan een strengel peterselie, dat neutraliseert de knoflookadem.
Voordelen
- Verlaagt de bloeddruk
- Werkt tegen een te hoge cholesterol
- Vermindert stresshormonen
- Verlaagd het risico op hartziekte
- Vermindert de kans op een beroerte
- Helpt bij de groei van een kindje
- Versterkt het immuunsysteem en werkt tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping (een oude volksremedie is het dippen van knoflook in honing zodra de eerste tekenen van verkoudheid zich aandienen)
- Bevat heel veel vitamine C
Koken met knoflook
Té veel is nooit goed! Dit geld ook voor knoflook. Gooi dus niet direct jouw hele keuken om en voeg het zeker niet overal aan toe. Het gebruik is volkomen veilig, maar hou rekening met de gebruikelijk dosering: 3x per dag 1 teentje voor volwassenen en 1 á 2x per dag een kwart/half teentje voor kinderen. Bak de lekkernij nooit zo lang dat hij bruin wordt, warm het alleen genoeg op om de olie die je gebruikt wat smaak te geven. Beried het voorzichtig op een laag vuur, alleen op die manier krijg je de lekkere, subtiele smaak.
Dit is nog maar een kleine greep uit de voordelen van knoflook, maar hier is al wel aan te zien dat het de gezondheid een enorme boost geeft op allerlei fronten!
Wil je weten waarom appelazijn ook zo goed is voor je? Klik dan hier.
Tekst: Hanneke de Haas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
2 juli 2014
Aan het infuus
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
10 juni 2015
SLA: het kookboek
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
27 juni 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –