EXPERT JESSE: BEN JIJ EEN SUIKER- OF VETVERBRANDER?

vetverbrander

Ben jij een suiker- of vetverbrander?

Herken jij deze valstrik? Je wilt heel graag een paar kilo’s kwijt en neemt je voor om een tijd echt gezond te eten maar de trek in zoet lijkt alleen maar erger te worden. Dan is de kans groot dat je een suikerverbrander bent geworden. Een suikerverbrander gebruikt, zoals de naam het zegt, vooral suiker als bron van energie. En slaat juist meer vet op. In dat geval is afvallen een stuk lastiger. 

Herken jij jezelf hierin?

 • Je hebt behoefte aan iets zoets na een maaltijd
 • Je hebt na een maaltijd heel snel weer trek
 • Je verliest je concentratie een paar uur na een maaltijd
 • Je wordt wazig of krijgt hoofdpijn als je niet op tijd eet
 • Je denkt: “Ik moet nu echt eerst even iets eten, voordat ik weer verder kan werken”.
 • Je kan niet sporten zonder dat je van te voren koolhydraten hebt gegeten

Dan ben je waarschijnlijk een suikerverbrander. Het gevolg van een suikerverbrander zijn is dat als we willen afvallen, ons lichaam juist vraagt om zoet, koolhydraten en brood, in plaats van dat het overschakelt op vet verbranding. In plaats van dat je zult afvallen, denk je alleen maar aan eten. Als je effectief wilt afvallen zul je eerst moeten zorgen dat je lichaam weer vetten gaat verbranden.

Bronnen van energie

Het lichaam heeft namelijk verschillende bronnen van energie die het gebruikt. Suikers en koolhydraten geven energie op de korte termijn en zijn eigenlijk bedoeld voor een korte, heftige (fysieke) inspanning in geval van een stresssituatie. Vetten geven het lichaam juist energie voor de lange termijn.  Wanneer je een ‘suikerverbrander’ bent, is je lichaam voortdurend bezig met een proces dat eigenlijk bedoeld is voor een vecht- of vluchtreactie. Het lichaam associeert deze suikerverbranding met stress en het lichaam ervaart hierdoor ook een voortdurende stress. Dat heeft negatieve effecten op ons zenuwstelsel, wat weer vroegtijdige veroudering tot gevolg kan hebben. Als we veel suikers en koolhydraten in ons voedingspatroon hebben is het nooit nodig voor ons lichaam om over te schakelen op de verbranding van vetreserves.

Voedingspatroon

Duizenden jaren geleden aten onze voorouders vooral allerlei verschillende groenten, fruit, noten en vlees. Dit voedingspatroon bevatte veel vetten en eiwitten, en weinig suikers en koolhydraten. Tegenwoordig is ons voedingspatroon compleet omgekeerd. Nederlanders eten veel koolhydraten, bijvoorbeeld door een ontbijt met brood of muesli, een lunch met brood en avondeten met pasta of rijst.

Overschakelen op vetten

Als je je lichaam wil laten overschakelen op vetten zal je minder koolhydraten en suikers moeten gaan eten en juist meer vetten, hoe raar dit ook voelt. Het is dan wel heel belangrijk dat je de juiste (gezonde) vetten eet. Je hoeft ook niet alle koolhydraten overboord te gooien, maar te kiezen voor trage koolhydraten waar ook veel vezels bij zitten.

Tekst: Jesse van der Velde voor VIVONLINE

Wil je meer artikelen lezen van Jesse? Klik dan hier!

Tags: , , , ,

Comments

  • Kiki
  • 31 maart 2016
  Beantwoorden

  Ik denk dat ik een suikerverbrander ben
  Tijdens het afvalproces verlies ik moeiteloos een paar kg waarna het stagneert en ik 1 kg af 1kg aankom
  Alsof er een glazen plafond zit
  Ook neemt dan de behoefte aan zoet toe terwijl ik normaal behoefte aan zout heb
  Ik wil nog vijf kg kwijt
  Waar vind ik jouw programma?

   • maartje
   • 3 april 2016
   Beantwoorden

   Hi Kiki!
   Dank voor jouw reactie. Dat klinkt inderdaad precies zoals het in dit verhaal staat omschreven… Wat zou het fijn zijn als het programma van Jesse je hierbij zou kunnen helpen. Je kunt klikken op de link bij ‘6 stappenplan’ onderaan het artikel. Dan word je doorverwezen naar het programma. We horen graag je (succes)verhaal! Groetjes. VivOnline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vivian Reijs

Vivian Reijs is motivatiespreker, auteur van de bestseller 'Herstel je hormonen in 10 stappen' waarvan er in Nederland meer dan 30.000 verkocht zijn. Vivian is orthomoleculair voedingsexpert, hormoon en Klinische Psycho neuro-immunologie-therapeut. Tevens is Vivian founder van het online gezondheidsplatform www.vivonline.nl. Waarbij zij vrouwen helpt bij hun klachten door dagelijks tips te geven over een gezonde leefstijl, voeding, hormonen, naturel beauty en een gezonde mindset aan maandelijks zo’n 130.000 vrouwen. Het is Vivians grootste missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen en begeleiden naar een gezondere leefstijl en een goede hormoonbalans. Zodat jij weer je energie, plezier, libido en je lichaam, waar jij je fijn in voelt, terugkrijgt.