Je hebt zin in soep en besluit de soep zelf te maken. Je wilt namelijk iets minder pakjes en zakjes gebruiken. Door de soep zelf te maken is hij voedzamer en gezonder, maar een soep van alleen groenten smaakt nergens naar. Om je soep een beetje smaak te geven gebruik je een bouillonblokje, maar is dat wel een goede keuze?
Wat zit er in een bouillonblokje
Bouillon is het kookvocht van getrokken vlees, gevogelte, vis of groente. Het is de basis van een goede soep, maar een goed getrokken, gezeefde bouillon is ook een heerlijke smaakmaker in stoofschotels of sauzen. Het bouillonblokje is een voorbeeld van een kant en klare smaakversterker die in de winkel te koop is. Maar welke ingrediënten bevat een bouillonblokje eigenlijk?
Op het etiket van een voedingsmiddel het hoofdbestanddeel als eerste vermeld. Het hoofdbestanddeel van een bouillonblokje is zout en daarnaast zit er suiker en glucosestroop in. Maar het bevat ook smaakversterkers (E621), gistextract, palmvet en wat kruiden en specerijen. In een blokje groentebouillon zit niet meer dan 6,4% groente.
Zout
Zout is een bekend conserveermiddel en het wordt aan veel producten toegevoegd. Zout wordt gebruikt als smaakmaker en om de houdbaarheid van een product te verlengen, maar het is veel meer dan dat. Het kan een smaak niet alleen versterken, maar ook wijzigen zoals het onderdrukken van bitterheid. Geraffineerd zout bestaat voornamelijk uit natriumchloride, wat afkomstig is uit de oceaan. Het is een essentiële voedingsstof die niet onmisbaar is voor het lichaam.
We hebben gemiddeld niet meer dan 1 gram natrium per dag nodig, wat neer komt op ongeveer 2,5 gram zout. Deze hoeveelheid wordt ruimschoots overschreden doordat er in bijna alle voedingsmiddelen zout verwerkt is. Een constant overmatige zoutconsumptie heeft een hoge bloeddruk tot gevolg. Dit beschadigt de bloedvaten en leidt uiteindelijk tot hart- en vaatziekten. Een te veel aan natrium kan indirect ook nierproblemen tot gevolg hebben. Er zijn zelfs aanwijzingen dat een te veel aan natrium tot calciumverlies uit de botten leidt. Ook het spijsverteringsstelsel wordt belast door een hoge inname van zout.
We hoeven zout niet helemaal te verwijderen uit ons voedingspatroon, maar we mogen het wel drastisch beperken. Het is veel beter om een gerecht zelf op smaak te brengen met een ongeraffineerd zout of kruiden.
Suiker
Suiker in een bouillonblokje? Ja, de voedingsmiddelenindustrie weet maar al te goed dat de drie-eenheid van suiker, zout en vet de perfecte combinatie is om mensen meer van een product te laten eten. Helaas is jouw lichaam niet erg blij met veel suiker. Een teveel aan suiker zetten we namelijk om in vet. Het leidt van bloedsuikerschommelingen, te veel insuline en insulineresistentie tot suikerziekte. Voor de verbranding van suiker zijn veel vitamines en mineralen nodig, terwijl suiker zelf dit niet of nauwelijks bevat. Daarnaast wordt je gebit ook niet blij van een teveel aan suiker. Suiker als smaakmaker in je soep, saus of stoofschotel is ook helemaal niet nodig.
Smaakversterker E621
E-nummers zijn additieven (toevoegingen) in levensmiddelen die de Europese Unie geschikt vindt voor consumptie. Er zijn echter E-nummers in voeding, die nadelige gevolgen voor het lichaam hebben. E-621, MSG (monoglutamaat), ofwel Ve-tsin is een smaakstof die overgevoeligheidsrecaties kunnen veroorzaken. Ze kunnen directe klachten geven zoals hartkloppingen, roodheid, duizeligheid en migraine. En weet je dat je ook meer trek in koolhydraten kan krijgen als je producten met deze smaakversterker eet?
Gistextract
Gistextract is ook een smaakversterker. Het wordt door fabrikanten gebruikt om kant-en-klaar producten smaak te geven. Fabrikanten maken gistextract uit industrieel bereide gist en het wordt vaak gebruikt ter vervanging van zout. Ze worden ook gekweekt om snelle gisting mogelijk te maken. Het toevoegen van gist aan brood verkort de rijstijd aanzienlijk, waardoor het brood snel de oven in kan. Sommige gisten veroorzaken bij mensen infecties als het lichaam uit balans is.
Een lekkere basis voor soep
Het is natuurlijk veel lekkerder om je eigen bouillon te maken. En weet je dat je in een half uurtje al een heerlijke groentebouillon kunt trekken? Deze bouillon kan je dan natuurlijk gebruiken als basis voor je soep of sauzen.
- 1 liter water
- 1 ui, grof gesneden
- 2 wortelen, grof gesneden
- 1 stengel bleekselderij, grof gesneden
- 2 tenen knoflook, gekneusd
- 1 laurierblaadje
- 1/2 el peperkorrels
- 1 takje verse (of gedroogde) tijm
- zout naar smaak
Bereiding: Vul een grote soeppan met water en voeg alle ingrediënten met uitzondering van het zout toe. Breng het geheel aan de kook en laat de bouillon 20-30 minuten koken. Schenk het vervolgens door een zeef en breng op smaak met zout.
Tekst: Yvonne Kort voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
6 december 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –