Elke ochtend dezelfde smoothie, hetzelfde bakje kwark of havermout. Of altijd dezelfde salade voor de lunch. We hebben allemaal onze favoriete maaltijden die we het liefst elke dag eten. Het is vaak makkelijk, voldoende en je weet dat je het lekker vindt. Dat is meestal de reden waarom wij vasthouden aan dezelfde maaltijden.
Maar is het wel zo gezond om vast te houden aan vaste eetgewoonten?
Variatie
Er zijn veel mensen die vasthouden aan bepaalde eetgewoonten. Het kiezen van een maaltijd kost vaak tijd en we willen het liefst iets wat makkelijk, lekker en gezond is. Het is ook goed om een maaltijd te hebben die jou helpt gezond te blijven eten, maar dit hoeft niet elke dag hetzelfde te zijn. Je kunt een vast en gezond eetpatroon hebben en daarbij genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen.
Haal je vitamines uit verschillende producten
Het is heel belangrijk om te variëren. Ons lichaam heeft veel verschillende voedingsstoffen nodig en die kunnen wij niet uit één of enkele voedingsgroepen halen. Het eten van verschillende soorten gezonde producten kan ook een belangrijke rol spelen bij een grote bacteriële diversiteit in je darmen. Een avocado bijvoorbeeld is heel gezond en bevat goede voedingsstoffen. Maar het bevat niet dezelfde vitaminen en voedingsstoffen als in een ander stuk groente of fruit.
Elke dag een andere smoothie
Daarbij hoef je niet helemaal je vaste eetpatroon om te gooien, maar kun je ook variëren in een bepaalde voedingsgroep. Elke dag wat afwisselen met verschillende soorten groenten en fruit in je smoothie bijvoorbeeld.
Bovendien heeft elk lichaam andere behoeften, dus is het goed om te kijken naar wat jij nodig hebt.
Mentaal
Voeding is nodig voor ons lichaam en geest. Je kunt elke dag dezelfde maaltijd eten, die voldoet aan je voedingsbehoeften. Maar voeding is ook een mentaal stukje van ons leven. Het hebben van diversiteit en genieten van het leven is ook onderdeel van de mens. Als je je goed, gezond en happy voelt is het goed om dat gevoel te behouden. Als je niet geniet van je eetgewoonten is het een idee om af te wisselen om het zo leuker voor jezelf te maken.
‘Eet de regenboog’
Sommige mensen willen hun maaltijd zo kleurrijk mogelijk maken. Ze ‘eten de regenboog’. Dit is de manier om een verscheidenheid aan groenten en fruit binnen te krijgen. Verschillende groenten en fruit leveren combinaties van vitaminen en mineralen, maar de kleur is ook belangrijk. De kleur geeft namelijk phytonutriënten aan die fungeren als antioxidanten. Anthocyaninen worden in rood, paars en blauwachtige gevonden. Bijvoorbeeld in rode kool, blauwe bessen en granaatappel. Anthocyaninen beschermen ons DNA, verminderen ontstekingen en voorkomen schade aan onze cellen.
Het is goed om na te gaan wat je eet en waar je nog wat mist. Ons lichaam heeft veel verschillende voedingsstoffen nodig. Indien je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en geniet van het eten, kan het vasthouden aan vaste eetgewoonten geen kwaad. Het is dus belangrijk om te variëren en je kunt ook vasthouden aan eetgewoontes, maar wel te variëren binnen een bepaalde voedingsgroep. Om jezelf een beetje te helpen, kun je proberen ‘de regenboog te eten’.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline.nl
Bron: mindbodygreen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
3 september 2015
Boerenkoolchips
9 juni 2016
Rode linzensoep
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
2 september 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –