Vet was vroeger wat suiker nu is. We wisten toen nog niet dat we dik werden van toegevoegde suikers, maar dachten dat dit door vetten kwam. Tegenwoordig zijn we verder qua kennis en weten we dus dat vet eigenlijk heel gezond is. Maar dan bedoelen we natuurlijk wel de goede vetten.
Vet is gezond
Gezonde oliën en vetten zijn erg belangrijk voor het goed laten werken van je geheugen, maar ook helpt het je lichaam om de ongezonde vetten te verbranden, wat weer kan leiden tot gewichtsverlies.
Verschillende soorten vet
Er bestaan heel veel soorten vet; gezonde en ongezonde, vloeibaar en vast, geurend en ontgeurt, gekleurd en doorzichtig, en zo kunnen we nog wel even doorgaan met opsommen. Maar welke vetten gebruik je nou waarvoor en welke zijn het gezondst? Wij hebben een rijtje voor je gemaakt.
Beste oliën en vetten om mee te koken op hoge temperatuur
- Avocado olie
Avocado olie is een neutrale olie zonder smaak of geur.
Kookpunt: 260 °C - Ghee
Ghee is perfect om je vlees of vis in te bakken. Ook is het erg lekker om te gebruiken wanneer je kip maakt, smeer een beetje Ghee over de kip en stop hem in de oven, heerlijk!
Kookpunt: 230 °C - Macadamia olie
Macadamia olie heeft een beetje een nootachtige smaak, maar overheerst niet. Ook bevat het veel omega-7. Macadamia olie is erg lekker om te gebruiken in gerechten waar je normaalgesproken olijfolie voor gebruikt.
Kookpunt: 215 °C - Kokosolie
Kokosolie is eigenlijk overal goed voor. Om in te bakken, om door je havermout te doen of voor in je bulletproof koffie.
Kookpunt: 230 °C
Beste olien en vetten om op lagere temperatuur of rauw te gebruiken
- Roomboter
Op de redactie zijn we echt gek op roomboter! Lekker om je ei in te bakken en voor op je boterhammetje, rijstwafel of cracker.
Kookpunt: 175 °C
- Cacaoboter
De smaak van cacaoboter kan verloren gaan op het moment dat je hem te hoog opwarmt, daarom is het perfect om te gebruiken in desserts. Cacaoboter smelt al wanneer het op kamertemperatuur is, daarom is het perfect om te gebruiken in zelfgemaakte granola repen, om alles bij elkaar te houden.
Kookpunt: 185 °C - Olijfolie
Wat houden wij van olijfolie! Heerlijk door je salade, pasta of op je broodje gegrilde groente. De hele dure olijfolie (extra vierge) moet je echt alleen gebruiken door je salade, deze geeft zoveel smaak dat het zonde is om hiermee te koken. Ook kan je deze gebruiken om zelf pesto maken. Je hebt ook olijfolie om in te koken, die is wat goedkoper en vaak van een tweede of derde persing.
Kookpunt: 175 °C - Sesamolie
Sesam olie bevat veel omega-6 vetzuren en heeft een super lekkere smaak. Gebruik het voor in dipsausjes, bij wokgerechten of als smaakmaker in de soep.
Kookpunt: 230 °C
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
5 maart 2016
Ultiem geluk
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
16 november 2016
Interview Vriendin
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
5 augustus 2016
PRETZEL BROWNIES
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
31 juli 2014
A kiwi a day…
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
30 mei 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –