Ontbijt blijft een belangrijke start van de dag. Hoe doe je dat snel en verantwoord?
Ontbijtje
Bij een ontbijt denken wij Nederlanders vaak aan een goede bruine boterham, croissants of vers fruit met yoghurt en cruesli. Maar het belangrijkste is eigenlijk om producten te eten die eiwitten, vezels en een klein beetje goede vetten bevatten. Met een ontbijt zet je de toon van de dag. Kies je voor producten hoog in suikers en koolhydraten, dan zal de waarde van je bloedsuikerspiegel direct naar ongekende hoogte stijgen en voel je de hele dag een onaangename trek.
Goede keuzes
Jouw lichaam wilt ‘toegeven’ aan deze hoge waarden waardoor je juist naar de verkeerde suikers neigt. Herken je dit patroon; “als ik ontbijt dan heb ik de hele dag honger”? Dat hoort niet zo te zijn en wanneer je ontbijt met de juiste producten zal dit ook niet gebeuren. Wat zijn wel goede ontbijtopties die op een hele snelle manier te bereiden zijn?
Tips
- Groene juice/smoothie. Alles met groene groente is een perfecte start van de dag. Wees matig met fruit, want veel soorten zitten hoog in suikers en zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel
- Gekookte eieren gemixt in een schaaltje met bijvoorbeeld een avocado, lekker met een klein beetje olijfolie. Kook twee keer per week een aantal eieren en zet deze in een bakje in je ijskast. Dat scheelt enorm veel tijd in de ochtend!
- Gebakken eieren – als je iets meer tijd hebt – en vul het met zalm, nori, tomaatjes, spinazie of wat jij lekker vindt. Je kan de omelet uiteraard ook de avond er voor bereiden en in de ochtend alleen even warm maken
- Avocado en banaan is een ontzettend lekkere combinatie. Je verwacht het niet, maar prak een banaan en een avocado samen in een bakje, voeg hier wat lijnzaad of hennepzaad aan toe en je hebt een perfect ontbijt! Een banaan bevat veel vezels en deze stabiliseren de bloedsuikerspiegel
- Zuivel in de gefermenteerde vorm, zoals yoghurt, kefir of volle kwark. Garneer de yoghurt met havermuesli, de vorm zonder (bruine of riet) suiker en synthetische zoetstoffen, en bijvoorbeeld noten en zaden. Een goed alternatief voor zuivel is kokosyoghurt. Pas wel op dat je kiest voor een variant zonder (bruine) suiker.
Tekst: Anne van Engelen voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
31 juli 2014
A kiwi a day…
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
17 september 2015
Ontbijt ijs
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
31 maart 2015
Gifvrij eten
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
18 augustus 2015
Slanke salade
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
21 januari 2016
Get fit with HIIT
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
8 december 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –