Ontbijt blijft een belangrijke start van de dag. Hoe doe je dat snel en verantwoord?
Ontbijtje
Bij een ontbijt denken wij Nederlanders vaak aan een goede bruine boterham, croissants of vers fruit met yoghurt en cruesli. Maar het belangrijkste is eigenlijk om producten te eten die eiwitten, vezels en een klein beetje goede vetten bevatten. Met een ontbijt zet je de toon van de dag. Kies je voor producten hoog in suikers en koolhydraten, dan zal de waarde van je bloedsuikerspiegel direct naar ongekende hoogte stijgen en voel je de hele dag een onaangename trek.
Goede keuzes
Jouw lichaam wilt ‘toegeven’ aan deze hoge waarden waardoor je juist naar de verkeerde suikers neigt. Herken je dit patroon; “als ik ontbijt dan heb ik de hele dag honger”? Dat hoort niet zo te zijn en wanneer je ontbijt met de juiste producten zal dit ook niet gebeuren. Wat zijn wel goede ontbijtopties die op een hele snelle manier te bereiden zijn?
Tips
- Groene juice/smoothie. Alles met groene groente is een perfecte start van de dag. Wees matig met fruit, want veel soorten zitten hoog in suikers en zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel
- Gekookte eieren gemixt in een schaaltje met bijvoorbeeld een avocado, lekker met een klein beetje olijfolie. Kook twee keer per week een aantal eieren en zet deze in een bakje in je ijskast. Dat scheelt enorm veel tijd in de ochtend!
- Gebakken eieren – als je iets meer tijd hebt – en vul het met zalm, nori, tomaatjes, spinazie of wat jij lekker vindt. Je kan de omelet uiteraard ook de avond er voor bereiden en in de ochtend alleen even warm maken
- Avocado en banaan is een ontzettend lekkere combinatie. Je verwacht het niet, maar prak een banaan en een avocado samen in een bakje, voeg hier wat lijnzaad of hennepzaad aan toe en je hebt een perfect ontbijt! Een banaan bevat veel vezels en deze stabiliseren de bloedsuikerspiegel
- Zuivel in de gefermenteerde vorm, zoals yoghurt, kefir of volle kwark. Garneer de yoghurt met havermuesli, de vorm zonder (bruine of riet) suiker en synthetische zoetstoffen, en bijvoorbeeld noten en zaden. Een goed alternatief voor zuivel is kokosyoghurt. Pas wel op dat je kiest voor een variant zonder (bruine) suiker.
Tekst: Anne van Engelen voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
31 maart 2015
Gifvrij eten
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
9 november 2014
Herfstige salade
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
16 juni 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –