Wist je dat heel veel mensen een Jodium tekort hebben? Dat is vervelend, want Jodium is ontzettend belangrijk voor je gezondheid! Voldoende jodium is nodig voor een gezonde schildklier en een goed werkend immuunsysteem. Jodium is een sporen-element: dat wil zeggen dat het maar in hele kleine hoeveelheden in onze voedingsmiddelen zit en tegenwoordig niet genoeg.
Jodium voor de schildklier
Jodium is onmisbaar voor de schildklier, deze combineert jodium met tyrosine, een aminozuur, om schildklierhormonen van te maken. Zonder jodium, te weinig schildklier hormoon. Dit kan zelfs een van de redenen zijn waarom veel vrouwen vermoeden dat ze last hebben van hun schildklier.
Tekort?
Wat zijn dan oa de symptomen bij een tekort aan schildklierhormoon?
Geen gewicht kunnen verliezen, opgeblazen gevoel, hele droge huid, droog haar, koude handen, koude voeten, prikkelbaar, vermoeidheid.
Dus Jodium is onmisbaar, vooral voor vrouwen. Aangezien wij vrouwen meer moeite hebben om de schildklier in balans te houden, dan mannen. We hebben ook maar weinig nodig, er wordt een dagelijks hoeveelheid van 150 microgram aanbevolen. Maar toch blijkt dat een jodiumtekort al gauw kan optreden.
In Nederland zit er van nature niet veel jodium in onze voeding. De bakkers zijn wel verplicht jodium aan het bakkerszout toe te voegen. Maar dat is niet genoeg voor onze gezondheid. Zeker niet als je niet veel brood eet.
Waar zit Jodium in
Nu vraag je je natuurlijk af hoe je een jodiumtekort voorkomt als je amper brood, keukenzout en/of andere bewerkte voeding eet waar jodium in zit. Gelukkig zijn er heel veel natuurlijke voedingsbronnen van jodium waarmee je een tekort op een makkelijke en gezonde manier kunt voorkomen!
De rijkste voedingsbronnen van jodium zijn:
Zeegroenten zoals: zeekraal, zeewier, norivellen en Irish Moss
Kelpnoodles en kelppoeder
Schaal-, en schelpdieren
En vele vissoorten zijn rijk aan jodium zoals kabeljauw, schelvis en koolvis. Maar veel van deze vis is vervuild met kwik waardoor de jodium al snel zijn waarde verliest. Kies daarom voor wilde vette vis zoals zalm, haring, makreel, sardines en ansjovis.
Ook bevatten veel groentes, vlees, eieren, knoflook, keltisch zeezout en drinkwater wat jodium, maar wel in lagere hoeveelheden.
Tip: Gooi dus een paar keer per week zeegroenten en een vet visje in je boodschappenmandje!
Meer lezen over de schildklier? klik hier
Tekst: Suzanne van Laar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
5 maart 2016
Ultiem geluk
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
4 oktober 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –