Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
5 oktober 2018
Viv’s detox
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
14 juni 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –