Zoutarm koken met kruiden
Zomertijd! Heb jij er ook zo naar uitgekeken?
Eindelijk weer je bikini aan, ijsjes eten, en heerlijke zomerse avonden waarbij je lekker lang buiten kunt blijven zitten. Waar ter wereld dan ook, ieders vakantiedagindeling wordt voor een groot deel toch bepaald door eten en drinken!
Zomerse risico’s
Voedingsmiddelen en gerechten die je op je buitenlandse bestemming tegenkomt zijn vaak net weer even anders dan je gewend bent in Nederland. Dat is in eerste instantie natuurlijk alleen maar leuk, want dat draagt juist bij aan je vakantiegevoel. Anderzijds vraagt het je ook om een beetje op je hoede te blijven. Zo kun je bijvoorbeeld niet in elk land zonder risico een salade bestellen of ijsklontjes in je water vragen . Maar ook de bereiding of het gebruik van ingrediënten kan anders zijn dan je gewend bent of zelfs zeer ongezond zijn!
Te veel zout
Er wordt regelmatig vergeten dat producten en gerechten vaak grote hoeveelheden zout bevatten. Per jaar eten we gemiddeld maar liefst 1 kg zout te veel! En dat terwijl teveel zout je bloeddruk verhoogt en kan leiden tot onherstelbare schade aan je nieren. Dus wanneer jij niet alleen jezelf maar ook zeker je nieren een gezonde zomer gunt, is het van groot belang om op je zoutinname te letten.
Hoe minder je met zout?
Minder zout eten moeilijk? Nee hoor! Met een paar simpele tips boek je al resultaat.
Door zelf te koken kun je niet alleen gebruik maken van verse en pure producten, maar houd je ook zelf in de hand hoeveel zout er precies in je maaltijd terecht komt. Ook bestaat er een groot misverstand dat zout en peper de enige smaakmakers in de keuken zijn. Maar er is zoveel meer! We raden je aan om je eens te verdiepen in de wereld van kruiden en specerijen. Ze geven even heerlijke smaak, geur en kleur aan je gerecht.
Inspiratie
Om te laten zien hoe makkelijk het is om heerlijke zoutarme alternatieven op tafel te zetten, inspireren we jullie vandaag met onze favoriete keuken in de zomer, namelijk: Italiaans!
Een heerlijk zoutarm alternatief voor de zomer!
Vispakketje op de barbecue
Gun jezelf de tijd
Tot slot: gun jezelf wat tijd! Het duurt enkele weken voor de smaakpapillen gewend zijn aan minder zout eten. In het begin smaakt minder zout eten vooral flauw, maar na een tijd wordt veel zout juist als vies ervaren.
De zoutmeter
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoe zoutarm of zoutrijk jij eet? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden. Als je deze invult kun je ook nog een leuk zomers zoutarm receptenboekje aanvragen.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
14 juli 2015
VivLoves it: OneFit
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
6 oktober 2014
Eetdagboek review
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
5 februari 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –