Glutenvrije producten zoals brood, crackers en gebak vind je steeds meer terug in de supermarkten. Erg handig, maar tegelijk ook bittere noodzaak voor mensen met een gediagnosticeerde glutenintolerantie (coeliakie). Maar kijk ook eens kritisch naar de hype, want echt niet iedereen hoeft glutenvrij te eten.
Zeker niet als je kijkt naar de cijfers. Ongeveer 1% van de mensen heeft daadwerkelijk een glutenintolerantie/coeliakie. Dat zijn ongeveer 170.000 Nederlanders.
Wat zijn gluten?
Gluten is een mengsel van eiwitten dat voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Je kunt een intolerantie voor gluten hebben, maar ook een sensitiviteit.
Gluten intolerantie
Bij een intolerantie reageert het lijf slecht op bepaalde bestanddelen uit je voeding. Het eten van gluten veroorzaakt bij een intolerantie (coeliakie) een reactie, waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt. Je kunt dan last krijgen van diarree, buikpijn, vermoeidheid, bloedarmoede en gewichtsverlies. In het geval van coeliakie denkt het lijf dus dat gluten schadelijke stoffen zijn.
Glutensensitiviteit
Er zijn mensen bij wie klachten verminderen als ze een glutenvrij dieet volgen, maar bij wie coeliakie en een tarweallergie zijn uitgesloten.
Dat noem je glutensensitiviteit. Hierbij leidt het vermijden van producten met gluten tot verbetering van bestaande klachten, maar de antistoffen en darmschade die bij coeliakie horen, zijn bij deze personen afwezig.
Diagnose
Om te weten of iemand coeliakie heeft, is onderzoek bij de huisarts en de maag-darm-leverspecialist nodig. Die laatste stelt de definitieve diagnose door een darmbiopt te nemen.
Wat doe je eraan?
De diagnose coeliakie moet zorgvuldig gesteld worden, want als je een glutenintolerantie hebt moet je levenslang een streng glutenvrij dieet volgen. Er bestaan geen medicijnen voor, en het is niet te genezen.
Wat wel, wat niet
Gluten komen van nature voor in onder andere tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Glutenvrij zijn mais, rijst, gierst, boekweit, amaranth, teff, tapioca, sojameel, kikkererwtenmeel en kastanjemeel. Kijk hier voor een volledig overzicht.
Kortom
Denk je dat je last hebt van een glutenintolerantie of glutensensitiviteit? Laat dit dan onderzoeken bij een arts!
Een speciaal dieet is erg beperkend, energie- en tijdrovend. Glutenvrij eten is over het algemeen vetter, zouter en bevat minder vezels. De keuze maken om gluten en granen uit je dieet weg te laten kan een gebrek aan vitamines B, E en ijzer veroorzaken.
170.000 Nederlanders met een glutenintolerantie/sensitiviteit zijn levenslang noodgedwongen een strikt dieet te volgen, en dat is geen pretje! Doe waar jouw lijf zich goed bij voelt, maar begin niet aan een (volledig) glutenvrij dieet als je niet zeker weet of je een intolerantie of sensitiviteit hebt.
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: Voedingscentrum
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
12 september 2017
Recept: good for the brains food
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
14 november 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –