Heb jij de ziekte van Hashimoto? Deze 3 supplementen kunnen je helpen

hashimoto

Bij de ziekte van Hashimoto worden meestal verhoogde antistoffen gemeten. Het gaat hierbij om anti-TPO en anti-Tg. Een verhoogde waarde van deze antistoffen geeft aan dat het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Bij Hashimoto wordt de schildklier door het immuunsysteem aangevallen. Als gevolg raakt de schildklier beschadigd en verliest het zijn functie. Hierdoor neemt de productie van schildklierhormoon vroeg of laat af.

Reguliere behandeling

De verminderde productie van schildklierhormoon wordt in de reguliere geneeskunde gecompenseerd door de toediening van synthetisch schildklierhormoon. Ondanks veel mensen hier in meer of mindere mate baat bij hebben, blijft de meerderheid restklachten houden. Denk hierbij aan vermoeidheid, haaruitval, een sombere stemming, overgewicht en slaapproblemen. Het blijkt dat een verhoogde anti-TPO waarde gepaard gaat met meer of ergere restklachten dan bij een normale anti-TPO waarde. De klachten bij Hashimoto worden dus niet alleen veroorzaakt door een tekort aan schildklierhormoon.[i]

Dweilen met de kraan open

Het is logisch dat er restklachten aanwezig blijven, want het ontregelde immuunsysteem wordt niet aangepakt. De anti-TPO waarden blijven verhoogd. Het is dus dweilen met de kraan open. Een effectieve behandeling van Hashimoto bestaat uit een reguliere behandeling in combinatie met leefstijlaanpassingen die het immuunsysteem tot rust brengen en de anti-TPO waarden laten dalen. Denk hierbij aan de juiste voeding, voldoende beweging, voldoende ontspanning, voldoende slaap en het aanvullen van tekorten. Daarnaast kan het gebruik van natuurlijke stoffen, zoals kruidensupplementen, helpen het immuunsysteem tot rust te brengen en de antistoffen te laten dalen.

Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!

3 Supplementen die antistoffen verlagen

Voor een goede werking van het immuunsysteem zijn verschillende voedingsstoffen nodig, waaronder vitamine D en selenium. Door een tekort aan deze voedingsstoffen kan het immuunsysteem ontregeld raken. Bij Hashimoto wordt vaak een tekort aan vitamine D en selenium gevonden. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het aanvullen door middel van supplementen bij een deel van de Hashimotopatiënten de anti-TPO kan verlagen.[ii], [iii]

Daarnaast blijkt dat het gebruik van supplementen met Cordyceps Sinensis extract zowel de anti-TPO als de anti-Tg kan laten dalen. Ook lijkt het erop dat het de ontwikkeling van een trage schildklier kan vertragen.[iv], [v]

Kortom

Een effectieve behandeling van Hashimoto bestaat uit de reguliere behandeling in combinatie met leefstijlaanpassingen en supplementen.

Dit e-book scheelt je een consult

Na tientallen wetenschappelijke onderzoeken en boeken over de ziekte van Hashimoto te hebben gelezen, heb ik een aantal risicofactoren gevonden. Hiervan heb ik er 7 uitgebreid in mijn e-book beschreven. Veel Hashimotopatiënten hebben baat bij het vermijden van deze risicofactoren. Antistoffen en restklachten (o.a. vermoeidheid, slaapproblemen, haaruitval, sombere stemming) nemen hierdoor in de meeste gevallen af. Waarschijnlijk geldt dit ook voor jou. Je kunt het e-book nu tijdelijk gratis downloaden via de volgende link:

Gratis e-book: 7 risicofactoren voor Hashimoto

Tekst: Ruud Rotteveel MSc (Revolutionair Gezond) voor Vivonline
www.revolutionairgezond.nl

[i] Ott, J., Promberger, R., Kober, F., Neuhold, N., Tea, M., Huber, J. C., & Hermann, M. (2011). Hashimoto’s thyroiditis affects symptom load and quality of life unrelated to hypothyroidism: a prospective case–control study in women undergoing thyroidectomy for benign goiter. Thyroid21(2), 161-167.

[ii] Wang, S., Wu, Y., Zuo, Z., Zhao, Y., & Wang, K. (2018). The effect of vitamin D supplementation on thyroid autoantibody levels in the treatment of autoimmune thyroiditis: a systematic review and a meta-analysis.

[iii] Fan, Y., Xu, S., Zhang, H., Cao, W., Wang, K., Chen, G., … & Liu, C. (2014). Selenium supplementation for autoimmune thyroiditis: a systematic review and meta-analysis. International journal of endocrinology2014.

[iv] Likun, D., & Haili, Z. (2017). OBSERVATION ON THE THERAPEUTIC EFFECT OF BAILING CAPSULE ON HASHIMOTO”S THYROIDITIS. Амурский медицинский журнал, (3), 28-29.

[v] He, T., Zhao, R., Lu, Y., Li, W., Hou, X., Sun, Y., … & Chen, L. (2016). Dual-Directional Immunomodulatory Effects of Corbrin Capsule on Autoimmune Thyroid Diseases. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine2016.

Tags: ,

Comments

  • Evelien
  • 7 februari 2019
  Beantwoorden

  Als het toch eens allemaal zo simpel zou zijn he?! kruiden preparaatje erin en alle problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon.
  Leuke theorie, niet helemaal bij het juiste eind. Jammer.

  Mensen in pure wanhoop op deze manier valse hoop geven lijkt me niet de bedoeling.

  1. Evelien, dit is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek onder Hashimotopatiënten. Het is niet zomaar verzonnen. Werkt het voor iedereen? Nee, dat niet. Maar voor sommige wel. Er is dus geen sprake van valse hoop geven. Daarentegen ontneem jij hoop middels deze reactie. Dat is jammer.

  • Martina
  • 9 februari 2019
  Beantwoorden

  Het gaat niet om kruiden maar om noodzakelijke mineralen die je nodig hebt om je schildkluer goed te laten functioneren. En je schildklier stuurt je hele lichaam aan. Probeer t maar eens. Vit D en selenium, dat is wel het minste.

  • Geertje
  • 10 februari 2019
  Beantwoorden

  Ik slik iedere morgen Echinacea Forte vitaal , mede om de spirulina; artrosan tablet en Multi vit &mineralen van gezond en wel. Ook elke dag een slok floradix magnesium. Dit alles naast mn natuurlijk schildklierhormoon. Ik ervaar dat ik ,eindelijk, een combinatie heb waar ik mij goed bij voel. Ook eet ik bijna geen brood meer, tenzij het zuurdesem zonder actief bakkersgist is .Zo langzamerhand kom ik steeds beter in mn lijf te zitten 🙂

   • Annemie Rysman
   • 29 juni 2019
   Beantwoorden

   Ruud heeft gelijk, je moet ook de foute werking van je immuniteit omkeren, dit doe je door dagelijks 500mg Lysine in te nemen, Spirulena en Echinacea en 150 mcg of 6000 IU vit D en B12 1000 mcg en natuurlijk Selenium te nemen. Geen brood, wel Synergie Break van Sonja Kimpen, veel groene groenten en geen dierlijk producten, enkel Vegan. Je NK cells en T Lymfocyten zullen wel weer brave soldaatjes worden. Vergeet de N acetyl Tyrosyne ook niet in te nemen. Succes !

  • Michelle
  • 19 februari 2019
  Beantwoorden

  Hoi Vivian,

  Ik heb zelf de ziekte van Hashimoto en eet nu s ochtends geitenyoghurt. Is dit wel ok, of kan je beter alle dierlijke zuivel vervangen voor bijvoorbeeld kokosyoghurt? In jouw boek las ik al dat je sojaproducten ook moet vermijden, dus plantaardige yoghurt met soja is dan ook geen optie.

  Groetjes Michelle

  • Monique Haije
  • 20 juni 2019
  Beantwoorden

  Cordyceps Sinensis extract heb ik nog nooit van gehoord, mijn anti tpo was >1300. Ik zou het wel willen proberen, maar zie door de bomen het bos niet. Welk merk en hoeveelheid raadt u aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vivian Reijs

Vivian Reijs is motivatiespreker, auteur van de bestseller 'Herstel je hormonen in 10 stappen' waarvan er in Nederland meer dan 30.000 verkocht zijn. Vivian is orthomoleculair voedingsexpert, hormoon en Klinische Psycho neuro-immunologie-therapeut. Tevens is Vivian founder van het online gezondheidsplatform www.vivonline.nl. Waarbij zij vrouwen helpt bij hun klachten door dagelijks tips te geven over een gezonde leefstijl, voeding, hormonen, naturel beauty en een gezonde mindset aan maandelijks zo’n 130.000 vrouwen. Het is Vivians grootste missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen en begeleiden naar een gezondere leefstijl en een goede hormoonbalans. Zodat jij weer je energie, plezier, libido en je lichaam, waar jij je fijn in voelt, terugkrijgt.