Voedingsmiddelen die je niet in je koelkast moet bewaren.
De koelkast is niet meer weg te denken uit onze keuken. Waar zou je anders je voedingsmiddelen moeten bewaren die je hebt geopend zonder dat het de volgende dag niet meer te eten of te drinken is. Helaas blijft niet altijd alles even vers in de koelkast. Sterker nog, het is soms zelfs slecht of gevaarlijk om een bepaald voedingsmiddel hierin te bewaren.
Deze 13 producten kun je beter niet in de koelkast bewaren:
-
Tomaten
Tomaten worden vaak na het boodschappen doen gewoon in de koelkast gelegd, maar dat is niet zo verstandig. Dat geldt overigens voor elke tomatensoort, dus niet alleen voor gewone tomaten, maar ook voor trostomaten, pruimtomaten, kerstomaatjes, gele tomaten, enz. Door de koude lucht zal de tomaat niet verder rijpen waardoor hij zijn textuur en zoete smaak verliest. Eeuwig zonde dus!
-
Basilicum
Hoewel er in de supermarkt verse basilicumblaadjes in de koeling liggen kan dit plantje slecht tegen de kou en zal dus snel verwelken wanneer het in je koelkast terechtkomt. Ook zal dit plantje de geuren van al het voedsel om zich heen absorberen, waardoor het zijn eigen smaak verliest. Je kunt basilicum het beste bewaren als een bos bloemen. Zet de stengels dus gewoon in een kopje met vers water. Wie na het eten nog basilicum over heeft kan deze blaadjes het beste blancheren (afspoelen met koud water) en dan invriezen. Zo kun je heel lang genieten van dit heerlijke kruid.
-
Aardappelen
De koelkast zorgt ervoor dat de huid van de aardappelen sneller slecht worden. Als je aardappelen in de koelkast bewaard zul je merken dat ze erg zoet en zandachtig worden. Dit komt door het zetmeel dat sneller in suiker wordt omgezet. In plaats van aardappels in je koelkast te bewaren kun je ze beter op een iets minder koude plek leggen zoals je voorraadkast, berging of kelder. Een papieren zak of een zak met gaatjes om de aardappels in te bewaren zorgt voor betere luchtcirculatie.
-
Olijf- en zonnebloemolie
Deze oliën zijn absoluut niet geschikt om in de koelkast te bewaren. Ze kunnen het beste bewaard worden op donkere en koele plaatsen zoals je voorraadkast. Wanneer je olijfolie toch in de koelkast bewaard, wordt deze dikker (stroperig) en er ontstaan dikwijls vlokjes. Dit komt door stolling. Olijfolie kan ook het best in de donkere flessen bewaard worden waarin ze verkocht worden. Zo blijft de olie gemiddeld 18 maanden goed.
-
Uien
Uien zijn onmisbaar in de keuken. Omdat ze zo lang goed blijven, zijn ze ook het hele jaar door verkrijgbaar. Je moet alleen wel weten hoe je de juiste omstandigheden creëert om de smaak en voedingswaarden goed te behouden. Uien kun je wekenlang bewaren, zolang ze maar koel en donker staan. Uien kun je het beste behandelen als aardappelen. Leg ze alleen NIET naast aardappelen in de voorraadkast. Door de gassen die aardappelen uitstoten zullen uien sneller rotten.
-
Brood
Als je brood in de koelkast bewaart zal het veel sneller uitdrogen. Als je een volledig brood niet op tijd kunt opeten, kun je het beste een aantal sneetjes opzij leggen en de rest invriezen. Is je brood oud geworden? Dan kun je er nog altijd lekkere recepten mee maken. Denk aan wentelteefjes, een pizzabodem, croutons, een tosti of een brood-quiche.
-
Avocado
Avocado kun je in Nederland het hele jaar door kopen, deze vrucht wordt geïmporteerd uit Zuid-Amerika, Afrika en Israël. Het is een uitstekende bron van goede vetten. Het grote nadeel is alleen dat avocado snel bederft, de meeste al binnen een dag wanneer ze doorgesneden zijn. De vraag is dus: Hoe kun je een avocado het beste bewaren? Wanneer je een avocado in de koelkast legt, stop je het rijpingsproces en worden ze snel zwart of bruin. De beste manier is om de halve avocado in plastic te wikkelen en op een droge plek in de kamer te leggen. Niet in de fruitschaal bij ander fruit. Laat ook altijd de pit in de halve avocado zitten, dan blijft hij langer goed. Hoe je er in de supermarkt achter komt of je een goede avocado te pakken hebt, lees je hier.
-
Koffie
Net als tomaten nemen verse koffiebonen de aroma’s uit de koelkast op en gaan hierdoor vreemd smaken. Ze kunnen er zelfs voor zorgen dat de andere producten in de koelkast ook hun smaak verliezen, koffiebonen zijn namelijk erg overheersend. Bewaar koffie dus gewoon op de plank in de keuken.
-
Sauzen
Op de achterkant van flesjes saus staat vaak: koel en droog bewaren. Hiermee wordt bedoeld: niet in de koelkast, maar gewoon in een voorraadkast. Zelfgemaakte sauzen gaan natuurlijk wel langer mee wanneer je ze in de koelkast bewaard.
-
Honing
Honing is lekker en gezond en een een natuurlijk voedingsmiddel zonder enige toevoegingen. Het is echter niet verstandig om honing in de koelkast te bewaren, hierdoor wordt de honing dik en wordt onbruikbaar. Honing kan het best bewaard worden op kamertemperatuur in een droge en donkere ruimte, bij voorkeur in een afgesloten pot. Honing bederft niet, maar de kwaliteit gaat na ongeveer twee jaar achteruit.
-
Knoflook
Zoals de naam al doet vermoeden komt knoflook uit de lookfamilie. Ook bieslook en ui behoren hiertoe. Dit bolgewas met scherpe smaak wordt in verschillende gerechten gebruikt. Om langer plezier te hebben van knoflook, kun je knoflook het beste bewaren in de van oudsher speciale ‘lookpotten’. Je grootouders hebben deze vast nog wel gehad. Knoflook ontkiemt te snel in de koelkast en zal eerder gaan beschimmelen, bovendien kan je hele koelkast dan naar knoflook gaan ruiken en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
-
Rode wijn
Rode wijn mag nooit in de koelkast bewaard worden. Hierdoor wordt het te koud en verliest de rode wijn zijn intense smaak en dat is natuurlijk jammer.
-
Bananen
Bananen worden zwart wanneer je ze in de koelkast bewaard, je stopt namelijk het rijpingsproces. Niet doen dus!
Koelkast weetjes
- Zorg altijd dat de temperatuur van je koelkast tussen de 4-6 graden is. Dit is de ideale temperatuur. De ideale vriesvaktemperatuur is – 18 graden. Controleer dit ook nogmaals bij iedere schoonmaakbeurt.
- Maak je koelkast altijd schoon met een mild schoonmaakmiddel, je wilt natuurlijk niet dat de hij over een week nog naar een chemisch schoonmaakmiddel ruikt of zelfs je voedingsmiddelen ernaar smaken.
- Je koelkast is vaak viezer dan je denkt. Aan het eind van de week even kort een doekje erdoorheen doen scheelt een lange vervelende periodieke schrobbeurt.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: lijstverse.nl
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
26 januari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –