Zie je ook zoveel food termen voorbij komen en zie je door de bomen het bos niet meer? We snappen dit maar al te goed. Hierbij wat meer uitleg over het verschil tussen koolhydraten, gluten en tarwe.
Koolhydraten
Koolhydraten zijn een van de drie macronutriënten. Samen met eiwitten (proteïnen) en vetten. Koolhydraten leveren energie en zijn belangrijk voor een goede hersenfunctie en voldoende rode bloedcellen. Daarom is het niet verstandig koolhydraten helemaal te skippen. Kies voor vezelrijke en zogenaamde trage koolhydraten. Denk aan zoete aardappel, zilvervliesrijst, volkoren pasta, groente en peulvruchten (bonen, erwten en linzen). Snelle koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Als reactie hierop maakt je lichaam veel insuline aan om je bloedsuikerspiegel weer op normale waarde te krijgen.
Insuline
Als er teveel insuline aangemaakt wordt, werkt dit stofje langer door dan nodig. Als gevolg krijg je een bloedsuikerdip waardoor je je moe voelt en behoefte krijgt aan meer eten. Met name aan suiker- en koolhydraatrijke voeding. Om dit te verwerken is weer insuline nodig en zo beland je in een vicieuze cirkel. In het ergste geval worden je cellen insulineresistent, de voorloper van suikerziekte. Tevens is insuline verantwoordelijk voor vetopslag op met name de buik.
Gluten
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in granen (zoals tarwe, rogge, spelt, gerst, kamut, teff, rijst, mais, haver) en graanproducten. Als je kijkt naar de 3 macronutriënten, zijn granen een koolhydraatbron. Per graansoort verschilt het hoeveel gluten het bevat. Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten en bij bijvoorbeeld spelt is dit een stuk minder. Vandaar dat veel mensen speltproducten beter kunnen verteren, maar ook spelt bevat dus gluten en is niet geschikt voor mensen met een glutenallergie. Niet-granen, zoals quinoa, wilde rijst, amarant, boekweit, sojabonen en zonnebloempitten, bevatten geen gluten. Dierlijke producten bevatten ook geen gluten.
Allergie
Gluten bestaan uit twee groepen eiwitten; de glutenines en de gliadines. Alleen de gliadinefractie van gluten kan aanleiding geven tot een intolerantie of allergie. De granen teff, rijst, mais en haver bevatten weinig tot geen gliadines, waardoor mensen met een glutenintolerantie of –allergie deze granen vaak zonder problemen kunnen eten. Niet glutenvrij dus, wel gliadinevrij, en daar gaat het om.
Darmen
Gluten beschadigen het darmslijmvlies. Hierdoor worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Ongewenste stoffen komen in de bloedbaan terecht wat intoleranties of allergieën veroorzaakt. Zeker mensen met darmproblemen (en hierop volgende klachten als (huid)ontstekingen en moeheid) als candida, een leaky gut of Coeliakie doen er goed aan glutenvrij te gaan.
Tarwe
Tarwe is dus een van de vele graansoorten die gluten bevat. Een tarweallergie is echter iets anders dan een glutenallergie. Naast gluten bevat tarwe veel andere stoffen waar je op kunt reageren en de grote hoeveelheid gluten in tarwe maakt dit graan lastig verteerbaar. Mocht je darm- of huidklachten hebben, probeer eerst eens over te stappen op andere graansoorten. Het kan goed zijn dat dit je klachten al een stuk vermindert.
Tekst: Evelien Blom voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
30 september 2015
Glutenvrije maand
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
5 maart 2016
Ultiem geluk
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
31 juli 2014
A kiwi a day…
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
25 januari 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –