Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
6 september 2016
Opleiding tot Hormoontherapeut
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
10 oktober 2018
Een beter seksleven? Wij hebben 5 tips voor je!
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
18 augustus 2015
Slanke salade
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
28 januari 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –