Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
31 maart 2015
Gifvrij eten
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
4 december 2014
Foodtrends 2015
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
6 september 2016
Opleiding tot Hormoon expert
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
23 februari 2016
Hongergevoel?
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
26 juni 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –