Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
2 juli 2016
3 x ei love you
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
6 september 2016
Keltisch zeezout
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
17 september 2015
Ontbijt ijs
13 april 2020
5 Gezonde manieren om je dag goed te beginnen
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
27 september 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –