Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
9 augustus 2015
Herman over bonen
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
20 juni 2015
Lazy Sushi
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
7 april 2023
Chocolade smoothie
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
21 september 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –