Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
6 september 2016
Keltisch zeezout
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
29 december 2017
De anti-kater pil
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
7 april 2023
Chocolade smoothie
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
2 februari 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –