Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
31 maart 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –