Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
9 juni 2016
Rode linzensoep
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
25 juli 2015
Voeding met Viv
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
9 augustus 2015
Herman over bonen
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
8 september 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –