Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
5 mei 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –