Wat gezond eten voor je darmen met je gezondheid doet

food-2568128_1920

Als je gezond gaat eten voor een betere darmgezondheid, kan je hele lijf daarvan profiteren. Een eetpatroon dat gezond is voor je darmen, is namelijk gezond voor je hele lichaam. Dit is wat er met je lijf gebeurt als je een eetpatroon gaat volgen dat goed is voor je darmen.

Je bent meer ontspannen

Je darmen worden niet voor niets je tweede brein genoemd. Als je alcohol, simpele koolhydraten en toegevoegde suikers laat staan omdat het beter is voor je darmen, heeft dat ook een positieve invloed op hoe je je voelt. Zo zit je beter in je vel en kun je stress beter aan.

Als je daarnaast alleen zuivel neemt als je ertegen kan, werkt dat ook positief door op je welbevinden. Je bent meer ontspannen en beter opgewassen tegen de stressvolle situaties op je werk en thuis.

Ook vezels, voldoende vocht en probiotica zoals kefir en kombucha zijn niet alleen goed voor je darmen, maar ook voor je humeur. Je voelt je een stuk gelukkiger als je deze voedingsmiddelen in je eetpatroon opneemt. Denk bij vezels trouwens niet alleen aan groenten en volkoren granen, maar vooral aan kokosmeel, lijnzaad, kaneel en cacao.

Je hebt een betere suikerspiegel

Als je suiker en alcohol vermijdt, minder koolhydraten eet en matig bent met peulvruchten, dan heeft dat niet alleen een positief effect op je darmen. Ook je suikerspiegel blijft beter in balans. Je lichaam heeft dan namelijk niet ineens met veel suikers te doen.

Zowel suiker, alcohol als peulvruchten worden in je lichaam opgezet in suikers. Daardoor stijgt je suikerspiegel ineens heel snel, om vervolgens ook weer vrij snel te dalen. Door deze schommelingen in je bloedsuiker kun je last krijgen van eetbuien en trek in zoet. Bovendien moet je iedere drie tot vier uur te eten omdat je je anders slap en hongerig voelt.

Je bent minder snel verkouden

Gezonde darmen zijn de basis van een goede gezondheid. Als je darmen moeite hebben met zuivel, kan het zijn dat je om die reden melkproducten laat staan. Verrassend genoeg kan dit ook een positief effect hebben op de gezondheid van je luchtwegen.

Ben je verkouden, dan kun je niet alleen sneller weer door je neus ademen als je geen zuivel neemt. Het kan ook zijn dat je minder vaak verkouden bent en minder last hebt van verstopte holtes of slijm achter in je keel. Probeer het eens een tijdje en merk het effect.

Je krijgt een platte buik

Minder koolhydraten eten is niet alleen gezond voor je darmen. Ook krijg je er een platte buik van. Koolhydraten worden in je lichaam namelijk omgezet tot suikers. Krijg je veel suikers binnen, dan zet ons lichaam deze om in een vetreserve voor later.

Eet je minder koolhydraten, dan krijg je dus ook minder suikers binnen. Sterker nog. Als je minder koolhydraten binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft om aan energie te komen, gaat je lichaam opgeslagen lichaamsvet verbranden. Zo verdwijnt het vetrandje op je buik als sneeuw voor de zon.

Je krijgt een gezond gewicht

Als je matig bent met koolhydraten, heeft dat ook een positief effect op je gewicht. We zagen al dat je lichaam dan opgeslagen lichaamsvet gaat verbranden. Dat zie je terug op de weegschaal. Die geeft al na één week een lager gewicht aan.

Bovendien houd je ook minder vocht als je minder suikers binnenkrijgt. Daardoor verdwijnt het watergewicht en val je ook af. Je koolhydrateninname beperken is dus niet alleen gunstig voor je darmen, maar ook voor je gewicht. Op deze pagina lees je er alles over.

Wat zijn jouw ervaringen met gezond eten? Deel het hieronder in de reacties!

Door: Annemiek van floraa.nl

Tags: , ,

Comments

    • Mw. Lugtenberg
    • 14 oktober 2018
    Beantwoorden

    Het drinken van rauwmelkse gefermenteerde zuivel zoals kefir of yoghurt zorgt er zelfs voor dat mensen die normaal niet goed op zuivel reageren hier juist heel positief op reageren. Versterkt het immuunsysteem en je bent minder vatbaar voor verkoudheid en griep. Mensen met darmproblemen merken vaak al binnen een week duidelijke verbetering. Omdat wetenschapschappelijk onderzoek voor voeding best wel lastig is met name de financiering zal het voorlopig een kwestie blijven van ervaringen delen. De farmaceutische industrie is helaas zo machtig waardoor het moeilijk is om dit soort producten goed te promoten omdat de meeste artsen het wetenschappelijk onderbouwd willen hebben en dus liever pillen voorschrijven. Maar gelukkig mag in Nederland wel rauwmelkse gefermenterde zuivel verkocht worden en is het in iedere biologische speciaalzaak te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vivian Reijs

Vivian Reijs is motivatiespreker, auteur van de bestseller 'Herstel je hormonen in 10 stappen' waarvan er in Nederland meer dan 30.000 verkocht zijn. Vivian is orthomoleculair voedingsexpert, hormoon en Klinische Psycho neuro-immunologie-therapeut. Tevens is Vivian founder van het online gezondheidsplatform www.vivonline.nl. Waarbij zij vrouwen helpt bij hun klachten door dagelijks tips te geven over een gezonde leefstijl, voeding, hormonen, naturel beauty en een gezonde mindset aan maandelijks zo’n 130.000 vrouwen. Het is Vivians grootste missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen en begeleiden naar een gezondere leefstijl en een goede hormoonbalans. Zodat jij weer je energie, plezier, libido en je lichaam, waar jij je fijn in voelt, terugkrijgt.