Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt

cola
Leestijd: 2 minuten

Een fles cola heeft een suikergehalte van 27 suikerklontjes en je kunt er oude stuivers mee schoonmaken. Handig weliswaar, maar echt goed voor je gezondheid kan het niet zijn. Drink jij in het weekend ook vaak een colaatje? En weet jij wat er precies met je lichaam gebeurt als je cola drinkt?

Cola als ‘gezondheidsdrankje’

Je kunt het je haast niet voorstellen, maar Coca-Cola werd in 1886 door de Amerikaanse apotheker John Pemberton op de markt gebracht als ‘gezondheidsdrankje’, gemaakt van plantaardige siroop en spuitwater. In die tijd geloofde men dat koolzuurhoudende dranken bevorderlijk waren voor de gezondheid en allerlei ziektes en aandoeningen konden genezen, zoals morfineverslaving, spijsverteringsproblemen, nervositeit, hoofdpijn en impotentie. Het originele recept van Coca-Cola bevatte twee ingrediënten met een stimulerend effect: cocaïne en cafeïne. Tegenwoordig bevatten cola en cola light allang geen cocaïne meer, maar is die vervangen door een cocaïnevrij cocabladextract.

Wist je dat:

 • Na tien minuten hebben tien theelepels suiker je spijsvertering aangevallen. De enige reden dat je niet overgeeft, is de aanwezigheid van fosforzuur, wat deze natuurlijke reactie van je lichaam tegen gaat.
 • Na twintig minuten stijgt het insulinelevel in je bloed. Je lever moet aan het werk en zet al deze suikers om in vet.
 • Na veertig minuten is alle cafeïne door je lichaam opgenomen. Je pupillen verwijden en je bloeddruk verhoogd doordat de lever veel suiker afgeeft aan het bloed. De adenosine receptoren worden geblokkeerd, hierdoor verdwijnt je vermoeidheid.
 • Na vijfenveertig minuten verhoogt je lichaam de productie van dopamine. Het hormoon dat jou een fijn gevoel geeft. Dit gevoel is vergelijkbaar met het gebruiken van heroïne.
 • Na één uur bindt het fosforzuur calcium, magnesium en zink samen in je maagdarmkanaal. Hierdoor raakt je metabolisme overbelast. Daarnaast stijgt de afgifte van calcium via je urine.
 • Na langer dan een uur begint de cola vocht af te drijven van je lichaam en verdwijnen calcium, magnesium en zink uit jouw lichaam. Deze mineralen zijn van belang voor jouw botten. Op dit moment begin je ook geïrriteerd te raken.

Besef jij nu beter wat je in je keel giet als je een verfrissend koud colaatje drinkt? Dit weekend misschien toch maar eens een spa rood aan de bar bestellen!

Wil je meer lezen over de werking van suikers in je lichaam? Klik dan hier.

Tekst: Myrthe van Til

Tags: ,

Comments

  • Merlin
  • 20 mei 2019
  Beantwoorden

  Graag zou ik deze doorsturen naar verschillende mensen….maar ja dan krijg je; ik drink cola zero…Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat daar het effect van is. Hetzelfde? Of toch weer anders?

   • Natasja
   • 20 mei 2019
   Beantwoorden

   Ja dat zou ik ook wel willen weten!!

  • M
  • 13 augustus 2019
  Beantwoorden

  Ik werk in een psychiatrische instelling op de ouderenzorg en op de kosokov afdeling. Het beleid vindt het daar heel normaal om de mensen cola te geven. Op de kosokov afd is een man die wel 20 blikken per dag drinkt. Ja, hij ligt ook de hele dag voor kapot op bed! Ik vind dit echt niet kunnen, maar zou ik er iets over zeggen in mijn hoedanigheid, zou het mijn baan wel eens kunnen kosten. Het is de omgedraaide wereld waarin we leven.

  • Mic
  • 20 augustus 2019
  Beantwoorden

  Hoe zit het dan met light/zero?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vivian Reijs

Vivian Reijs is motivatiespreker, auteur van de bestseller 'Herstel je hormonen in 10 stappen' waarvan er in Nederland meer dan 30.000 verkocht zijn. Vivian is orthomoleculair voedingsexpert, hormoon en Klinische Psycho neuro-immunologie-therapeut. Tevens is Vivian founder van het online gezondheidsplatform www.vivonline.nl. Waarbij zij vrouwen helpt bij hun klachten door dagelijks tips te geven over een gezonde leefstijl, voeding, hormonen, naturel beauty en een gezonde mindset aan maandelijks zo’n 130.000 vrouwen. Het is Vivians grootste missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen en begeleiden naar een gezondere leefstijl en een goede hormoonbalans. Zodat jij weer je energie, plezier, libido en je lichaam, waar jij je fijn in voelt, terugkrijgt.