Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
13 oktober 2018
Sushi omelet
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
25 januari 2015
Glutenintolerantie
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
30 augustus 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –