Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
6 oktober 2014
Eetdagboek review
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
21 augustus 2017
Avocado risotto
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
14 oktober 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –