Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
11 december 2014
Sporttrends 2015
31 maart 2015
Gifvrij eten
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
29 december 2017
De anti-kater pil
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
10 juli 2015
Voeding met Viv
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
28 december 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –