Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
1 april 2015
Saoto soep
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
2 september 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –