Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
29 december 2017
De anti-kater pil
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
25 januari 2015
Glutenintolerantie
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
20 oktober 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –