Waarom miso zo goed voor je is, waarom je het zou moeten eten èn een heerlijk recept van Rens Kroes.
Miso is een traditioneel seizoensgebonden gerecht uit Japan, supergezond en goed voor de slanke lijn en je spijsvertering. Bovendien heeft het een gezond effect op je darmflora! Celebrity’s als Beyonce en Alicia Keys zweren erbij. Maar waar bestaat het nu eigenlijk uit en wat doet het voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Miso
Miso is een gefermenteerd gerecht uit Japan bestaande uit sojabonen, zout en granen. Gefermenteerde sojapasta dus! Miso is ‘umami’, wat betekent dat het een ‘uitgevonden’ smaak is naast de vier basissmaken zout, zuur, zoet, bitter. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat het één van de gerechten is die tot de vijfde smaak behoort.
Smaak
De kleur en smaak van miso wordt bepaald door drie dingen, de hoeveelheid en soort graan die aan de basis – sojabonen – is toegevoegd, de hoeveelheid fermentatiestarter die is gebruikt en de rijpingsgraad. Er bestaat miso gemaakt van alleen sojabonen/ op basis van soja en gerst/ van soja en rijst/ en van soja en tarwe. Sommige miso’s zijn glad van structuur, andere grover; dat hangt ervan af of er hele dan wel gemalen graankorrels in zijn verwerkt.
Misosoep
We kunnen natuurlijk niet om de meest klassieke bereiding heen van miso. Misosoep! Een traditioneel Japans gerecht dat zowel als ontbijt, lunch en avondeten gebruikt wordt. Natuurlijk ook verkrijgbaar bij ieder Japans restaurant. Net als kaas heeft miso tijd nodig om goed te rijpen. Onthouden: Hoe donkerder de soep is, hoe zouter en hoe voller van smaak.
Snack
Je hoeft het natuurlijk niet alleen in klassieke Japanse gerechten te gebruiken. Het wordt ook gebruikt als snack, om gerechten op smaak te brengen, in gebak, toetjes, broodbeleg, enz. Daarbij is het trouwens ook populair onder mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Smaakmaker
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Net als kaas is geen enkele miso hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog rijst- en sojamiso. Ook wordt de schimmel Koji eraan toegevoegd. Hoe meer Koji er in de miso gebruikt wordt, hoe zoeter.
Gezond
Zoals gezegd bevordert miso de darmflora en de spijsvertering. Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Recept misosoep Rens Kroes
Ingrediënten
4 personen
- 5 stukken gedroogde kombu
- 2 l water
- 6 el lichte misopasta
- 3 lente-uitjes, gesneden
- 4 teentjes knoflook
- ½ zoete aardappel
- 1 ½ wortel
- ½ courgette
- 175 g champignons of shiitake
- 4 tl biologische sojasaus, optioneel
Bereiding
- Week de stukken kombu 10 minuten in water. Doe het water in een pan, voeg de misopasta toe en breng het rustig aan de kook.
- Snijd ondertussen de groenten in kleine stukjes en doe ze erbij in de pan. Knijp de knoflook boven de pan uit. Haal de kombu uit het water, snijd hem in stukjes en schep hem door de soep. Kook de soep ongeveer 30 minuten op laag vuur.
- Serveer de soep in een mooie kom, eventueel met een theelepel sojasaus erbij. Ready to eat!
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: mens en gezondheid / Eten en zo / Jamiemagazine.nl
Wil je meer lezen over producten die de darmflora bevorderen? Lees dan dit artikel over kefir.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
1 juli 2016
VEGAN OREO!
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
29 november 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –