Tahini, wat is dat? Tahini is een pasta gemaakt van sesamzaad. De één zweert erbij, terwijl de ander er misschien nog nooit van heeft gehoord. Eén ding is zeker: deze sesampasta is hartstikke lekker en gezond. Benieuwd wat tahini precies is en waarom dit een vast product in jouw eetpatroon zou moeten worden?
Wat is tahini?
Simpel gezegd is het een pasta gemaakt van sesamzaad. Het wordt veelal gebruikt in de mediterrane keuken en in het Midden-Oosten. Meestal als dip (het is een basis ingrediënt van humus), of gesprenkeld over verse falafelballetjes. Je kunt het zelf maken, maar je kunt tahini tegenwoordig ook in elke (grote) supermarkt vinden. Meestal bij de andere notenpasta’s en notenboters. Of ga naar de plaatselijke Turkse speciaalzaak. Zorg er wel altijd voor dat je kiest voor een variant waarbij sesamzaad het enige ingrediënt is.
Lekker én gezond
Behalve dat tahini plantaardig en zuivelvrij is, vind je ook ontzettend veel goede voedingsstoffen in deze sesampasta. Bijvoorbeeld mangaan, calcium, magnesium, ijzer, zink en selenium. Twee eetlepels bevatten maar liefst 5 gram eiwit en 3 gram vezel. Daarnaast is deze pasta laag in natrium. Meestal slechts 50 mg per portie: 2% van de dagelijkse aanbevolen limiet voor gezonde volwassenen. Bovendien heeft het een heerlijke nootachtige smaak. Het is daarom een geweldig alternatief voor pindakaas en notenboters en past erg goed binnen een koolhydraatarm dieet. Heb je een notenallergie? Ga dan voor tahini.
Veelzijdig
Tahini is niet alleen een goede vervanging van notenboters of te gebruiken in humus. Je kunt het op ontzettend veel manieren gebruiken en toevoegen aan diverse gerechten en dranken (jawel!). Bijvoorbeeld als basis voor een goede saus, of toegevoegd aan een gezonde smoothie. Hieronder vind je een aantal simpele, maar heerlijke recepten!
Heerlijke recepten met tahini
1. Chocolade energieballetjes
Misschien verwacht je tahini voornamelijk in hartige gerechten. Maar je kunt het ook perfect gebruiken in zoete recepten. Bijvoorbeeld chocolade energieballetjes. Voeg twee eetlepels tahini, een eetlepel honing, twee eetlepels rauw cacaopoeder, een kwart kopje amandelbloem, en een kwart theelepel vers geraspte gember of kaneel toe in een kom. Kneed dit samen en rol er een vijf kleine balletjes van. Om het echt af te maken kun je de balletjes vervolgens nog door de geroosterde sesamzaadjes, chiazaad, kokosrasp en of fijngehakte noten rollen. Snack smakelijk!
2. Smoothie
Tahini kun je goed combineren met zowel groenten als fruit. Daarom is het de perfecte nootachtige toevoeging aan smoothies. Doe de volgende ingrediënten in je blender: bevroren stukjes gesneden banaan, een halve bevroren mango in stukjes, twee eetlepels tahini, een kopje ongezoete kokosmelk, één eetlepel vers geperst limoen sap en een kwart theelepel vers geraspte gember. En blenden maar!
3. Geroosterde groentedip
Een perfecte manier om het te combineren met groente die je nog moet opeten: ze samen combineren in een heerlijke dip. Meng twee eetlepels tahini met een halve in de oven geroosterde aubergine en rode paprika, een eetlepel extra virgin olijfolie, een halve theelepel fijn geperste knoflook en een snufje peper en zeezout. Gebruik vervolgens de staafmixer om er een gladde saus van te maken, of pers fijn in een vijzel (zo komen de verschillende smaken nóg sterker naar voren). Garneer met verse kruiden zoals basilicum of rozemarijn. Smeer de dip op schijfjes komkommer of stukjes radijs, of gebruik worteltjes om mee te dippen.
Wil je nog meer artikelen van Jasper Alblas lezen? Lees dan eens dit artikel over wat je aan een opgeblazen buik kunt doen.
Tekst: Jasper Alblas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
13 augustus 2015
Homemade Hummus
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
7 april 2023
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –