Voor de Franse is er eigenlijk niks belangrijkers dan eten. Eten is gezelligheid, saamhorigheid, traditie en het biedt Fransen de gelegenheid hun ‘zachte’ kant te laten zien. Zij nodigen je graag uit voor een uitgebreide lunch of een prachtig diner met heerlijke wijnen en kazen. Dat is hun manier van gastvrijheid.
Het Franse eetpatroon
Wat maakt dat de Franse vrouwen zo slank blijven en wat maakt dat er steeds wordt bewezen dat de Fransen minder kans op hart- en vaatziekten hebben, maar zij toch heerlijk kunnen genieten van eten? Het is juist de aandacht die zij besteden aan hun voeding dat begint bij de aanschaf van verse ingrediënten, groente en fruit van de markt, verse vis en echte vleeswaren.
Rode wijn
Ze eten twee tot drie grote maaltijden per dag en nauwelijks iets tussendoor. Daarbij drinken ze dagelijks, met mate, rode wijn. Er wordt wel brood gegeten, maar ze dopen dit voornamelijk in vetten wat maakt dat de snelle koolhydraten en dus de snelle stijging van de bloedsuikerspiegel weer wordt gestabiliseerd. Het pure eten zorgt voor een perfecte verbranding en het genieten van eten maakt dat ze zich zelden overeten.
Café au lait
De meeste Fransen ontbijten niet. Ze drinken hooguit een café au lait (het enige moment dat ze koffie met melk drinken overigens). Het zal je verbazen en het voelt wellicht wel tegen de gezonde leefregels in, maar het klopt als je kijkt naar de verdeling van hun maaltijden. Aangezien de Fransen vaak laat in de avond eten en het diner redelijk uitgebreid is hebben zij niet direct trek bij het opstaan. Daarnaast is het belangrijk dat je tussen avondeten en ontbijt een periode van minimaal twaalf uur overbrugt om je lichaam rustig te laten herstellen. Je maag, darmen en vooral de zenuwen daarom hebben tijd nodig om de volgende dag weer in volle glorie te functioneren. Het maakt dus niet uit hoe laat je in de avond eet, als je de twaalfuurregel maar in acht houdt.
Groentes en salades
De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag en hier wordt dan ook veel aandacht aan besteed. De meest Fransen gaan van hun werk naar huis om rustig thuis Mediterraan te eten. Als lunch serveren ze veel groentes en salades vol met olijfolie, in combinatie met verse vis, zeevruchten of een goed stuk vlees. In de garnering vind je een gekookt eitje, aardappelen of frietjes. Ook wordt er in de middag brood gegeten, opnieuw gedoopt in de vetten van de maaltijd. De Fransen kiezen duidelijk voor één soort garnering of eten van alles en klein beetje. Ze eten rustig en nemen de tijd, wat maakt dat ze perfect kunnen doseren. Uiteraard sluiten ze af met verse Franse kazen en een sterke espresso.
Laat diner
Het diner bij de Fransen begint – in vergelijking met ons koude kikkerlandje – laat. Er wordt veel met familie en buren samen gekookt en gegeten. Bij het diner komt pas de fles wijn op tafel en ze beperken zich keurig tot een paar glazen. De Fransen drinken voornamelijk rode wijn, dat dankzij de stof resveratrol hartstikke gezond is om dagelijks te consumeren. Resveratrol is een antioxidant dat helpt bloedklonters te voorkomen en de bloedvaten open en buigzaam te houden. Kruiden en specerijen maken de gerechten smaakvol en hierop passen zij hun wijnen aan.
Uit eigen tuin
De Fransen maken weinig gebruik van verpakte ingrediënten of sauzen in pakjes. Het liefst duiken ze in eigen tuin in voor sla, basilicum, peterselie en tomaten. Er wordt niet moeilijk gedaan over plantaardige en verzadigde vetten, zolang ze maar vers en echt eten. Haast hebben ze op dit tijdstip van de dag ook niet meer. Er wordt in alle rust en gezelligheid gelachen en genoten!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
8 mei 2014
Mom in shape
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
20 juli 2015
Easy to go Rice Wraps
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
1 april 2015
Saoto soep
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
25 juli 2015
Voeding met Viv
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
30 september 2015
Glutenvrije maand
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
18 augustus 2015
Slanke salade
27 januari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –