Lukt het niet om zwanger te worden? Vaak geven we onze hormonen de schuld. Toch is het vaak onze voeding die daaraan ten grondslag ligt. Van enkele voedingsmiddelen is namelijk bekend dat ze je vruchtbaarheid verminderen. Wij geven je 5 x tips.
-
Kurkuma
Een geneeskrachtig kruid met vele gezondheidsvoordelen. Maar probeer je zwanger te worden? Vermijd kurkuma in supplementvorm. Als supplement kan het je vruchtbaarheid negatief beïnvloeden doordat het de werking van anticonceptie kan nabootsen. Het losse kruid kun je overigens prima blijven gebruiken om mee te koken. En vergeet dan vooral de zwarte peper niet: dan neem je kurkuma beter op!
-
Stevia
Stevia is in principe natuurlijk een prima suikervervanger! Toch is enige voorzichtigheid geboden. In recente onderzoeken (helaas alleen nog met dieren) werd aangetoond dat stevia bij mannetjes tot verminderde vruchtbaarheid leidde en bij vrouwtjes als anticonceptie werkte.
-
Alcohol
Het is algemeen bekend dat vrouwen tijdens hun zwangerschap alcohol beter kunnen laten staan. Echter geldt dit ook in de periode dat je zwanger probeert te raken. Meer dan twee drankjes op een avond kan bijvoorbeeld al leiden tot oxidatieve stress en ontstekingsreacties. Maar ook uitputting van essentiële nutriënten zoals vitamine B,wat cruciaal is voor de ontwikkeling van een baby. En laten we de mannen niet vergeten: alcoholgebruik heeft een negatieve invloed op de productie van sperma.
-
Magere zuivelproducten
Producten zoals magere melk en yoghurt bevatten androgenen die je vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Androgenen zijn chemische stofjes die voor de ontwikkeling van mannelijke eigenschappen zorgen. Dit effect is vooral gemeten in vrouwen met PCOS. Het houdt verband met onregelmatige cyclus, onvruchtbaarheid, verhoogd testosteron, gewichtstoename en insuline resistentie. Daartegenover staat dat volvette producten de vruchtbaarheid en ovulatie juist verbeteren.
-
Soda
Regelmatige inname van 2 of meer caffeïne houdende frisdranken heeft een negatief effect op je ovulatie en vruchtbaarheid. Met name de hoge suikerwaarden, kunstmatige zoetstoffen, chemicaliën en BPA zijn de boosdoeners. Omdat deze ingrediënten een aanslag op je glucosemetabolisme zijn, verhoogt het de kans op verstoringen van je cyclus en ovulatie.
Bron: mindbodygreen
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
4 december 2014
Foodtrends 2015
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
23 januari 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –