Om de week praat Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Miljuschka Witzenhausen, presentatrice, kookliefhebber en moeder van Rembrandt en Felina. Ze begon haar tv-carrière ooit als vj bij TMF en heeft nu een eigen programma bij 24Kitchen.
Flinke dame
‘In mijn TMF-tijd was het een sport om zo min mogelijk te eten. Ik had een prima gewicht, maar was vaak heel gestrest en nukkig. Achteraf denk ik dat dat ook te maken had met het feit dat ik honger had. Inmiddels weegt ijdelheid niet meer op tegen het genot van eten. Met mijn zeventig kilo ben ik een flinke dame, maar iedere love handle of spekrandje is een investering in mijn kennis over eten.’
Invriezen
‘Ik vind het zonde om wijn weg te gooien. De halve glazen die aan het eind van de avond nog op tafel staan, vries ik in. Prima om mee te koken. Hetzelfde geldt voor de botten van kippen en ganzen die ik heb gebraden. Die bewaar ik en eens in de zoveel tijd trek ik daar een grote pan bouillon van.’
Ontdekking
‘De fantastische vanilleyoghurt van La Fermière, die ik normaal gesproken alleen in Frankrijk kon kopen, staat sinds kort ook in de schappen van de Albert Heijn. Toen ik dat ontdekte, heb ik een paar dagen op deze yoghurtjes geleefd. Zo gelukkig was ik.’
Rondje boodschappen
‘Als je zo’n type bent als ik, is boodschappen doen een tijdrovend klusje. Ik haal mijn vlees niet zomaar bij de supermarkt, maar bij slager Woorts in Amsterdam. En zo heb ik ook een vaste poelier, kaasboer en groentejuwelier. Maar de kant en klare granaatappelpitjes koop ik weer bij Albert Heijn. Die vind ik echt de ontdekking van de eeuw.’
Zwanger
‘Tijdens mijn eerste zwangerschap wilde ik heel graag weten waar mijn eten vandaan kwam. Ik wilde geen troep in mijn lichaam omdat daar dat kleine mensje groeide. Ik had ook mega veel honger, vierentwintig uur per dag. Dat was niet te doen. Ik werd ’s nachts wakker en dacht: appeltaart. En dan stond ik op om een appeltaart te bakken.’
Moeder Natuur
‘Alles wat een moeder heeft, kun je eten. Groente en fruit komen van Moeder Natuur, vis, vlees en zuivel heeft een moeder en ook brood is prima. Als het gemaakt is van granen, zout, water en gist, is er niks aan de hand. Maar al die fabriekspakjes en -zakjes, die winstgevend zijn omdat producenten daar een patent op hebben, hebben geen moer te maken met hoe de natuur het bedoeld heeft.’
Guilty pleasure
‘Cheesecake maak ik zeker één keer per week. Altijd anders. Voor mij is cheesecake als een pizza: je kunt hem elke keer anders invullen. Favoriet is wel de chocolate caramel cheesecake.’
Liever een haantje
‘Laatst was ik met een heel modieuze delegatie mee naar Saint-Tropez. Iedereen had een mooie tas, behalve ik. Misschien moet ik daar ook eens aan gaan denken, dacht ik. Tot ik hoorde wat die tassen kosten; dat liep echt in de duizenden euro’s. Voor dat geld kun je zoveel lekkere haantjes en goede aardbeien kopen.’
Alles proeven
‘Mijn kinderen moeten overal drie hapjes van proeven. Ook al zijn het ieniemienie hapjes, zo leren ze in ieder geval de smaak kennen. Verder vind ik dat je er geen machtsstrijd van moet maken. Daarmee ontneem je jezelf als ouder het plezier van samenzijn en gezellig met je kinderen aan tafel eten.’
Altijd een goed ontbijt
‘Soms yoghurt met fruit, havermout, zelfgemaakte granola of speltflakes. Of ik maak pannenkoeken, wentelteefjes, omeletjes of gebakken eieren met spek. Maar nooit een gewone boterham met pindakaas. Ik ga nog liever in mijn pyjama de deur uit met ongewassen, ongekamde haren dan dat ik van huis ga zonder fatsoenlijk ontbijt. Dat vind ik zo’n armoede.’
Million dollar tip
‘Ga terug die keuken in. Het is goedkoper om een pizza te halen dan om er één te maken. Maar als je het niet zelf maakt weet je niet wat er in zit.’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
28 oktober 2014
Eetdagboek review
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
1 november 2015
Bruin vet
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
11 september 2014
Eetdagboek review
14 augustus 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –