Om de week praat Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Miljuschka Witzenhausen, presentatrice, kookliefhebber en moeder van Rembrandt en Felina. Ze begon haar tv-carrière ooit als vj bij TMF en heeft nu een eigen programma bij 24Kitchen.
Flinke dame
‘In mijn TMF-tijd was het een sport om zo min mogelijk te eten. Ik had een prima gewicht, maar was vaak heel gestrest en nukkig. Achteraf denk ik dat dat ook te maken had met het feit dat ik honger had. Inmiddels weegt ijdelheid niet meer op tegen het genot van eten. Met mijn zeventig kilo ben ik een flinke dame, maar iedere love handle of spekrandje is een investering in mijn kennis over eten.’
Invriezen
‘Ik vind het zonde om wijn weg te gooien. De halve glazen die aan het eind van de avond nog op tafel staan, vries ik in. Prima om mee te koken. Hetzelfde geldt voor de botten van kippen en ganzen die ik heb gebraden. Die bewaar ik en eens in de zoveel tijd trek ik daar een grote pan bouillon van.’
Ontdekking
‘De fantastische vanilleyoghurt van La Fermière, die ik normaal gesproken alleen in Frankrijk kon kopen, staat sinds kort ook in de schappen van de Albert Heijn. Toen ik dat ontdekte, heb ik een paar dagen op deze yoghurtjes geleefd. Zo gelukkig was ik.’
Rondje boodschappen
‘Als je zo’n type bent als ik, is boodschappen doen een tijdrovend klusje. Ik haal mijn vlees niet zomaar bij de supermarkt, maar bij slager Woorts in Amsterdam. En zo heb ik ook een vaste poelier, kaasboer en groentejuwelier. Maar de kant en klare granaatappelpitjes koop ik weer bij Albert Heijn. Die vind ik echt de ontdekking van de eeuw.’
Zwanger
‘Tijdens mijn eerste zwangerschap wilde ik heel graag weten waar mijn eten vandaan kwam. Ik wilde geen troep in mijn lichaam omdat daar dat kleine mensje groeide. Ik had ook mega veel honger, vierentwintig uur per dag. Dat was niet te doen. Ik werd ’s nachts wakker en dacht: appeltaart. En dan stond ik op om een appeltaart te bakken.’
Moeder Natuur
‘Alles wat een moeder heeft, kun je eten. Groente en fruit komen van Moeder Natuur, vis, vlees en zuivel heeft een moeder en ook brood is prima. Als het gemaakt is van granen, zout, water en gist, is er niks aan de hand. Maar al die fabriekspakjes en -zakjes, die winstgevend zijn omdat producenten daar een patent op hebben, hebben geen moer te maken met hoe de natuur het bedoeld heeft.’
Guilty pleasure
‘Cheesecake maak ik zeker één keer per week. Altijd anders. Voor mij is cheesecake als een pizza: je kunt hem elke keer anders invullen. Favoriet is wel de chocolate caramel cheesecake.’
Liever een haantje
‘Laatst was ik met een heel modieuze delegatie mee naar Saint-Tropez. Iedereen had een mooie tas, behalve ik. Misschien moet ik daar ook eens aan gaan denken, dacht ik. Tot ik hoorde wat die tassen kosten; dat liep echt in de duizenden euro’s. Voor dat geld kun je zoveel lekkere haantjes en goede aardbeien kopen.’
Alles proeven
‘Mijn kinderen moeten overal drie hapjes van proeven. Ook al zijn het ieniemienie hapjes, zo leren ze in ieder geval de smaak kennen. Verder vind ik dat je er geen machtsstrijd van moet maken. Daarmee ontneem je jezelf als ouder het plezier van samenzijn en gezellig met je kinderen aan tafel eten.’
Altijd een goed ontbijt
‘Soms yoghurt met fruit, havermout, zelfgemaakte granola of speltflakes. Of ik maak pannenkoeken, wentelteefjes, omeletjes of gebakken eieren met spek. Maar nooit een gewone boterham met pindakaas. Ik ga nog liever in mijn pyjama de deur uit met ongewassen, ongekamde haren dan dat ik van huis ga zonder fatsoenlijk ontbijt. Dat vind ik zo’n armoede.’
Million dollar tip
‘Ga terug die keuken in. Het is goedkoper om een pizza te halen dan om er één te maken. Maar als je het niet zelf maakt weet je niet wat er in zit.’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
25 maart 2015
De vetfluisteraar
30 september 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –