Als je een eigen moestuin hebt, dan kun je rond deze tijd al radijsjes, rucola en pluksla oogsten. Deze frisse, koolhydraatarme lentegroenten vind je nu ook volop in de winkel. Daarmee maak je in een handomdraai deze drie lekkere lentesalades:
Lentesalade met rucola
Vier de frisse smaken en kleuren van de lente met deze gemakkelijke salade. Naast rucola bevat deze salade ook nog knapperige radijsjes, heldergroene asperges, frisse munt, romige pistachenootjes en zacht zoete doperwtjes. Geniet ervan!
Ingrediënten voor 4 porties:
– 2 kopjes rucola
– 1 kop groene asperges, in stukjes gesneden
– 1/2 kopje doperwten
– 1/2 kop radijsjes, in plakjes gesneden
– 1/2 kopje verse muntblaadjes, grof gehakt
– 1/4 kop pistachenoten, grof gehakt
– Sap van 1/2 citroen
– 1 eetlepel olijfolie
– 1/4 theelepel zeezout (het liefst Keltisch zeezout)
– 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
Bereiding (15 min):
1. Doe de asperges en doperwten in een steelpan en voeg wat water toe. Breng het geheel aan de kook en laat de groenten ongeveer 1 minuut koken.
2. Haal de pan van het vuur, giet de groenten af en doe de asperges en doperwten in ijskoud water. Laat ze even afkoelen en giet af.
3. Doe de asperges, doperwten, rucola, radijs, munt en pistachenoten in een slakom.
4. Klop in een andere kom het citroensap, olijfolie, zout en peper tot een dressing.
5. Giet de dressing over de salade en gooi even om om te mengen. Je lentesalade is klaar om te serveren!
Salade met gemengde pluksla
Niets lekkerder dan een salade van vers geplukte sla uit je eigen moestuin (of gemakkelijk uit de supermarkt). Deze salade is heerlijk licht en fris door toevoeging van rode ui en citroen. Sinaasappel geeft een zomers tintje aan het geheel.
Ingrediënten voor 4 porties:
– 4 grote handen pluksla
– 1 sinaasappel
– sap van 1/2 sinaasappel
– sap van 1/2 citroen
– 1/2 kleine rode ui, fijngehakt
– 1/4 kop extra vierge olijfolie
– 1/8 theelepel fijn zout (het liefst Himalaya-zout of Keltisch zeezout)
– Half kopje walnoten, geroosterd
– 1/3 kop zwarte olijven, ontpit
Bereiding (10 min):
1. Meng in een middelgrote kom het sap van 1/2 sinaasappel, het citroensap, de meeste rode ui, olijfolie en het zout. Proef en voeg eventueel meer zout of citroensap toe.
2. Schil de overgebleven sinaasappel en snijd deze in partjes. Verwijder alle pitten.
3. Doe de gewassen en gedroogde pluksla in een grote kom en giet er een flinke scheut dressing over. Gooi de salade even om, zodat de dressing en de sla goed mengen.
4. Voeg de sinaasappel en walnoten toe als toppingen en garneer met de resterende rode ui en olijven. Leuk met een paar blaadjes goudsbloem eroverheen.
LEES OOK: Dit zijn de 15 voedingssoorten die bijdragen aan een mooie platte buik.
Salade met radijs
Radijsjes groeien op iedere grondsoort en ze zijn snel rijp. Ideaal om in je (moes)tuin te zaaien. Van deze lekkere, koolhydraatarme groente maak je in een handomdraai een pittig-frisse salade met avocado, lente-uitjes, limoensap en geoosterde oregano.
Ingrediënten voor 4 porties:
– ½ kop radijsjes
– 1 rijpe avocado
– 2 lente-uitjes
– ¼ theelepel gedroogde oregano
– 1 eetlepel vers limoensap
Bereiding (10 min)
1. Snijd de radijsjes en lente-uitjes in dunne plakjes.
2. Halveer de avocado en haal de pit eruit. Haal met een lepel het vruchtvlees uit beide avocadohelfte en snijd dit in stukjes.
3. Rooster de oregano op middelhoog vuur in een kleine koekenpan ongeveer 2 tot 3 minuten, tot hij begint te geuren. Roer vaak om aanbranden te voorkomen.
4. Meng in een kom de avocado, radijs, lente-uitjes, limoensap en geroosterde oregano. Eet smakelijk!
Welke recepten maak jij met typische lentegroenten? Deel het hieronder in de reacties!
Tekst: Annemiek Puur Figuur
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
10 november 2015
Viv Health Event
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
29 november 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –