Iedereen kent die vraag wel: “Wat zoek jij nou in je toekomstige partner?”. Heb jij een korte, lange of geen lijst met eigenschappen? Het maakt niet uit! Want hey. Sorry hoor, maar jij bepaalt zelf helemaal niet op wie je verliefd wordt. ‘Hoog geëerd publiek, het is tijd om een leuk duo aan u voor te stellen, een groot applaus voor Progesteron en Oxytocine’.

Voortplanting stimuleren

Ja, lach maar, maar dat zijn wel de twee hormonen, die er voor zorgen ervoor dat jij intens kunt liefhebben. Deze stofjes zijn door onze lieve Heer (bij wijze van spreken) in je geplant om de voortplanting te stimuleren. Tevens zorgen deze hormonen ervoor dat je tijdens je zwangerschap verliefd bent op je kindje. En ondanks dat jij uit alle macht probeert om niet verliefd te worden op die foute man na die heerlijke one night stand, deze stofjes laten je toch naar hem hunkeren. Je hormonen overrulen dus zomaar jouw analytische beslissing over LOVE. Je kunt wel proberen het tegen te houden, maar zelfs Margaret Thatcher had zo haar eigen liefdevolle progesteron en oxytocine-buien. ‘Darling,…’.

Van jezelf houden 

Enfin, zullen we dan meteen nog maar een beetje dieper op de liefde ingaan nu we er toch zijn? Door het hunkeren en het onbewust zoeken naar de liefde buiten jezelf, loop je natuurlijk net als die ezel voor eeuwig die wortel achterna. En daar zijn je hormonen dan weer niet verantwoordelijk voor. Dat is gewoon een beetje dom. En daarom zou ik je willen adviseren om per direct van jezelf te houden. Nu vallen er ongetwijfeld een paar om van het lachen: ‘Ik?!!! van mijzelf houden? Ha ha ha ha ha. Ik word nog eerder president van de Nederlandse Bank’.

Fysieke uitwerking 

Ja en toch wil ik dat, want van jezelf houden heeft ook weer een fysieke uitwerking op je lichaam. De zenuwverbinding tussen het hart en de thymus heeft namelijk rechtstreeks invloed op jouw immuunsysteem. Vallen er al wat kwartjes bij je? De delen van je lichaam die rond de thymus zitten zijn longen, borst, hart, bovenarmen en schouders. Stress en nooit vervulde hunkeringen kunnen door een minder actief immuunsysteem bijdragen aan het ontstaan van tumoren, endometriose, fibromyalgie, inflammatie borstkanker and so on. For the record: ik zeg dus niet dat je per definitie ziek wordt als je niet van jezelf houdt. Het is wel belangrijk dat je bewust wordt van deze onbewuste processen.

Je schiet er geen reet mee op 

Sommige mensen willen mij nu op de brandstapel gooien, met mijn bezem er achteraan. Toch zie ik dagelijks op mijn Inner Health Centre dat het zo werkt. De reguliere geneeskunde kan wel zeggen ‘Je hebt pech, het is erfelijk. Het zit in je DNA’. Maar zou het ook zo kunnen zijn, dat je bepaalde patronen hebt overgenomen van je ouders, die je van kleins af aan hebt gezien? Wat ze zelf niet hadden, konden ze jou tenslotte ook niet geven. En wat ze emotioneel niet konden verwerken, kreeg jij gratis mee. En nu zit jij met de gebakken peren. Of gepofte aardappelen. Ergo: je schiet er geen reet mee op.

Emotioneel in balans

Jij hebt de verantwoordelijkheid naar jezelf toe dat je emotioneel in balans bent, dan doet je lichaam de rest. Je kunt wel beginnen met gezond eten en trainen, maar zonder eigenliefde ga je niet zes keer per dag heerlijke gerechten voor jezelf bereiden. Dan straf je jezelf eerder om over een hele dag een ei en een stuk komkommer te eten. Of de andere variant en vergrijp je je toch stiekem weer aan die zak chips. Do you catch my drift?

Hamonieus en gelukkig leven

Eigenliefde en het vermogen om een stabiel harmonieus en gelukkig leven te leiden, heeft rechtstreeks invloed op al jouw organen, cellen, hormonen, gedachten, gevoelens en biochemische processen. Want alles staat namelijk met elkaar in verbinding. Net als de rest van het universum. Iemand zin in een groene smoothie in een champagneglas?

Tekst: Mabel van den Dungen

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.