Het tegenaan van voedselverspilling begint bij jezelf in de supermarkt.
Hoe slimmer je boodschappen doet, hoe minder voedsel je verspilt. Minder voedselverspilling is beter voor de planeet, je portemonnee en je gemoedsrust. Hieronder staan tips hoe jij boodschappen kunt doen en voedselverspilling tegen gaat.
Tips om voedselverspilling tegen te gaan
-
Kies voor groenten die rauw of gekookt gegeten kunnen worden
Je hebt minder kans om voedsel te verspillen als je voor producten kiest waarbij je meerdere manieren hebt om deze te eten. Spinazie bijvoorbeeld kun je gebruiken in de salade, smoothie, gerechten of versnippert in de pastasaus.
-
Voeg smaak toe met houdbare producten
Het is heel lekker om verse kruiden ergens aan toe te voegen. Helaas worden deze vaak weggegooid. Neem verse kruiden mee als je zeker weet dat je het helemaal gebruikt. Kies anders voor bijvoorbeeld uien, knoflook, gember, citroen, limoen of gedroogde kruiden.
-
Kies voor een makkelijke voorbereiding
We zijn vaak druk en kiezen voor een makkelijke voorbereiding. Kies voor snelle en makkelijke groenten, zoals broccoli, paprika of courgette. Artisjok bijvoorbeeld geeft een grotere voorbereiding. Of kies voor kleinere stukken vlees en vis. Makkelijk en snel zorgt voor minder verspilling.
-
Wees je ervan bewust
Als je iets weggooit, kijk dan naar wat, hoeveel en waarom je dit weggooit. Wees je ervan bewust en kijk naar hoe je dit kunt minderen. Hoe meer je je ervan bewust bent, hoe minder verspilling later.
-
Eet wat je koopt
Soms kopen we (onbekende) producten waar we iets mee willen doen, maar er vervolgens toch niet zoveel tijd en zin voor hebben. Je zal minder verspillen als je eerlijk bent over wat je wel en niet gaat eten en gebruiken.
-
Wees strenger voor jezelf
Tegenwoordig proberen we veel producten uit, maar als we blijven kopen, stapelt het op en gooien we het vervolgens weg. Koop nieuwe producten over langere tijd en kijk ook naar wat je wel hebt.
-
Plan je maaltijden vanuit de koelkast en niet uit een boek
Wanneer we een recept koken, kopen we specifieke ingrediënten, negeren we wat we hebben en gooien ze vervolgens weg. Probeer eerst te kijken naar je koelkast wat er bijna over datum is bijvoorbeeld en laat je daardoor inspireren voor een recept.
-
Koop neutrale producten en voeg smaak toe
Koop producten die lang houdbaar zijn als basis. Groenten die langer houdbaar zijn, rijst, quinoa etc. Voeg dan smaak toe met producten die wat minder lang houdbaar zijn. Deze zijn een risico weggegooid te worden.
-
Houd je voorraadkast bij
Je voorraadkast bijhouden met lang houdbare producten zorgt ervoor dat je per week een paar verse producten hoeft toe te voegen. Dat zal zorgen voor minder verspilling.
-
Een bijgewerkt en herbruikbaar boodschappenlijstje
Maak een lijstje met producten die je handig, lekker, nodig en makkelijk vindt. Gebruik dit boodschappenlijstje vaker om zo minder af te dwalen.
Voorbeelden van vers en lang houdbaar
- Groenten: spinazie, kool, broccoli, bloemkool, wortelen, selderij, courgette en paprika
- Fruit: appels, sinaasappelen en meloen
- Smaak: knoflook, gember, uien, citroen, sjalotten, limoen en chilipeper
- Eiwitten: kip, kalkoen, biefstuk, garnalen, tofu en eieren
In de voorraadkast (dit staat er trouwens in mijn voorraadkast)
- Oliën: kokosolie, sesamolie
- Granen: rijst, quinoa, speltpasta, haver of amaranth
- Bonen en peulvruchten: linzen, kikkererwten, bonen en sojabonen
- Gedroogde kruiden: kaneel, oregano, tijm, kurkuma en komijn
- Dips: hummus, miso, mosterd en sojasaus, peper
- Smaak: honing en ahornsiroop
- Noten en zaden: amandelen, walnoten, zonnebloempitten en pompoenpitten
De laatste tips:
- Bevroren groenten en fruit
- Houdbare soja-, amandel-, of kokosmelk
- Speltbrood in de vriezer
Door deze tips te volgen, vermijdt je tijd en geld om producten te kopen die je niet gebruikt. Daarbij zal het koken makkelijker zijn, omdat je altijd de juiste producten in huis hebt.
Wil je ook weten wat er in mijn koelkast staat? Dat vertel ik hier.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Bron: mindbodygreen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
18 januari 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –