tips voor een gezond carnaval

photo-1504649219705-04819b71f592
Leestijd: 2 minuten

In het zuiden van het land staat carnaval voor de deur!  Voor de meesten betekent carnaval een kei groot feest! Maar hoe leuk en fijn zou het zijn als je de carnaval ook nog eens gezond en wel doorkomt? Met onze tips is “gezond feesten” wel degelijk mogelijk!

Wist je dat Carnaval vroeger eigenlijk een eetfestijn was, vlak voordat de vastentijd begon? Tegenwoordig zijn de hapjes en de drankjes nog steeds goed vertegenwoordigd, maar het vasten komt niemand meer echt bekend voor. Het gevolg is dat de kilo’s er sneller aanvliegen dan dat je ze eraf kunt hossen. En waarschijnlijk is je carnavalskleding net niet helemaal winterproof, dus die verkoudheid of een griepje ligt extra op de loer. Maar om de feeststemming niet meteen te bederven, kun je met onderstaande maatregelen na de feestweek gezond weer aan het werk, studie, of naar school!

Vitaminen
Vitamine C – is erg belangrijk voor je gezondheid en gaat ziektes en virussen tegen. Zeker in de herfst en winter is vitamine C een uitstekende aanvulling om je weerstand op peil te houden.
Zink – verjaagt en voorkomt verkoudheid. Het geeft het immuunsysteem een duwtje in de rug, voorkomt dat bacillen via het slijmvlies in de neus belanden en vermindert de vermenigvuldiging van bacteriën.
Vitamine D  – ter ondersteuning van het immuunsysteem. Ook hebben de meeste mensen behoefte aan extra vitamine D van oktober tot april omdat er in die periode weinig tot geen vitamine D aangemaakt wordt in de huid.
Echinacea – is een populair en eeuwenoud kruidenmiddel tegen griep en verkoudheid en stimuleert het immuunsysteem.
Water
Drink voldoende water tussendoor. Alcohol drinken onttrekt vocht aan je lichaam en dit veroorzaakt hoofdpijn. Drink daarom voor je gaat slapen nog 2 grote glazen water om de afvalstoffen beter af te kunnen voeren. Ook de volgende ochtend is het belangrijk om voldoende te drinken.
Slaap
Probeer wel 7 uur per nacht te slapen. Een goede nachtrust is nodig voor herstel van je lichaam. Slaap tekort zorgt niet alleen voor minder energie, maar kan ook leiden tot allerlei lichamelijke klachten.
Ontbijt
Neem voordat je gaat beginnen een gezond en voedend ontbijt. Kies bijvoorbeeld voor een lekkere groene smoothie met proteine poeder, een banaan-ei pannenkoek, of een omelet met avocado op speltbroodje. Tip: bananen zijn een makkelijke én gezonde carnavalssnack voor onderweg. Ze kalmeren de maag en zorgen dankzij zetmeel en suikers voor een goede bodem.
Beweging
Blijf vooral lekker in beweging! Eén biertje staat gelijk aan zo’n 11 minuten joggen. Dus grijp alle feestelijke kansen aan om lekker te bewegen: De optocht lopen, flink hossen, de polonaise, en wilde dansmoves, alles kan en mag tijdens het carnaval. En bovendien hoef je dan niet gelijk na het feest de sportschool in!

 

Toch een kleine kater? Wees gerust, dan hebben we ook nog een fijn recept voor een anti-kater juice! Heb je deze ingrediënten niet in huis? Neem dan een kop warme groene thee (vermindert de alcoholgeur) en een goed ontbijt (brengt je stofwisseling op gang)! Dan kun je daarna gauw je carnavals-outfit weer aan trekken!

Tags: , , , ,

Comments

  1. Beantwoorden

    Mijn zoon is net 18 geworden en wil ook dit jaar aan Carnaval meedoen. Nu mag hij alcohol drinken en ik wil graag dat hij heelhuids thuiskomt. Daarom ga ik zeker dit artikel met hem delen. Vooral genoeg water tussendoor drinken lijkt me verstandig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vivian Reijs

Vivian Reijs is motivatiespreker, auteur van de bestseller 'Herstel je hormonen in 10 stappen' waarvan er in Nederland meer dan 30.000 verkocht zijn. Vivian is orthomoleculair voedingsexpert, hormoon en Klinische Psycho neuro-immunologie-therapeut. Tevens is Vivian founder van het online gezondheidsplatform www.vivonline.nl. Waarbij zij vrouwen helpt bij hun klachten door dagelijks tips te geven over een gezonde leefstijl, voeding, hormonen, naturel beauty en een gezonde mindset aan maandelijks zo’n 130.000 vrouwen. Het is Vivians grootste missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen en begeleiden naar een gezondere leefstijl en een goede hormoonbalans. Zodat jij weer je energie, plezier, libido en je lichaam, waar jij je fijn in voelt, terugkrijgt.