Suiker & gezondheid
Verleden week gaf professor Lustig in RTL Late Night een prikkelend betoog over geraffineerd suiker. Het ondermijnt onze gezondheid. En hiermee ons geluk. Iedereen houdt van zoet. Gelukkig maar. Het heeft onze kans om te overleven altijd vergroot. Totdat de mens zich ermee ging bemoeien.
Is suiker slecht?
Suiker is er in twee vormen: natuurlijk en onnatuurlijk. De natuurlijke vorm levert de natuur in groente, fruit en honing. Deze natuurlijke suikers versterken onze gezondheid. Plunder die fruitschaal dus regelmatig! De onnatuurlijke vorm, die we kunstmatig of geraffineerd suiker noemen, produceert de mens in pakken suiker, koek, snoep, frisdranken, gebak en in pakjes en zakjes. Kunstmatig suiker zit bijna overal in toegevoegd. De industrie heeft al 56 schuilnamen verzonnen om ons te misleiden. Hieronder een overzicht:
Weerloze zoetekauwen
Het is heel normaal dat je van zoet houdt. Suikers activeren het beloningscentrum in onze hersenen. Het is een zoete saboteur. Je wilt meer! En nog meer. De hersenen hebben geen rem op zoet. Vroeger was dit geen probleem. Zoet was niet het hele jaar aanwezig. Je at volgens de seizoenen. Nu bestaan er geen seizoenen meer, want op het voedingsgebied is het hele jaar zomer. De koelkast zit altijd vol en ook de voorraadkast is rijk bezet. Een rijkdom. Het is de kunst om vooral gezonde vetten, vitale eiwitten en natuurlijke suikers als aanbod te hebben. Een onmogelijke opgave. Stop eens bij de benzinepomp, sportkantine, pretpark of vakantiepark om dit te testen. Kunnen we dit onszelf aanrekenen? Nee.
Obesogene omgeving
Denk jij dat je rationeel bent? Dacht ik ook altijd. In werkelijkheid worden je acties vooral instinctief geplaatst. Uit onderzoek blijkt dat 85-90% van onze voedingskeuzes onbewust, dus instinctief, worden genomen. We zijn niet beschermd tegen een overvloed aan suiker. Deze bescherming heeft tijdens onze evolutie nooit ontwikkeld hoeven worden. Natuurlijke suikers waren altijd aan beweging gekoppeld (die pastinaak schoot niet uit zichzelf uit de grond en de vruchten uit de boom vielen ook niet spontaan in je handen) en kunstmatig suiker was niet het hele jaar aanwezig.
Dus nee, het is niet jouw schuld als je regelmatig kunstmatig suiker eet. Je instincten willen het en de industrie speelt hier gretig op in. Lees je dus in, maak een plan en zorg dat je met natuurlijke voeding jezelf verjongt (ja, kunstmatig suiker veroudert enorm!) en je gezondheid bewaakt.
Kijk hier het item met professor Lustig terug én lees hoofdstuk 9 uit ‘OERsterk Leven’ (Titel: Suiker wint de gouden medaille)
Tekst: Richard de Leth
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 april 2014
ONE event!
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
9 november 2018
Vetten eten om vet te verliezen?
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
7 april 2023
Chocolade smoothie
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
25 maart 2014
Presentatie coaching
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
4 oktober 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –